VENECUELA

Ko je supruga Huana Gvajda: Prati je 720.000 ljudi, a kad se ne šepuri po Diznilendu, skokne i do Bijele kuće

Tokom studija, Fabiana je počela da radi za opozicionu partiju "Popularna volja"

Avaz.ba

8.4.2019

Situacija u Venecueli je svakim danom sve kritičnija. Narod već nekoliko godina unazad živi u totalnom siromaštvu, vlada nestašica hrane, struje i vode, a sada su se vlast i opozicija sukobile na krv i nož. Umiješale su se strane sile, pa su mnogi istakli da bi Venecuela mogla da potone u sukob. Ili, još gore, da to bude tačka pucanja i povod za Treći svjetski rat.

Od kada je lider opozicije Huan Gvajdo (Juan Guaido) proglasio sebe za vršioca dužnosti predsjednika, svakodnevno se odigravaju protesti na ulicama svih većih gradova, a narod traži od aktuelnog lidera Nikolasa Madura da se povuče s vlasti.

Interesovanje za njegov privatni život je poraslo od kada se našao u žiži javnosti, pa se na meti novinara našla i njegova surpuga.

Kao supruga Huana Guaida, kojeg veliki broj zemalja priznaje kao vršioca dužnosti predsjednika Venecuele, Bijela kuća i Narodna skupština Venecuele je smatraju prvom damom.

Ova mlada dama je veoma aktivna na društvenim mrežama. Često objavljuje fotografije svog supruga i kćerke, slike sa protestnih skupova, kao i susreta sa stranim zvaničnicima.

Uz te slike često idu i prigodne poruke u kojima svojim pratiocima poručuje da neće odustati od borbe za slobodnu Venecuelu.

Po fotografijama koje objavljuje, možemo zaključiti da ova devojka voli i da putuje, pa tako na njenom Instagramu možete da vidite fotografije koje je uslikala tokom posete Njujorku, Las Vegasu...

Na ovoj društvenoj mreži je objavila i sliku sa kćerkicom prilikom obilaska Diznilenda, pa se, nažalost, stiče utisak da nju i njenog supruga kriza u Venecueli nimalo ne pogađa. 

Fabiana je rođena u gradu Tovar u državi Merida 22. aprila 1992. godine. Njen otac Karlos je bio farmer, a majka je kao i ona novinarka. Kao dijete je posmatrala intervjue koje je radila njena majka, pa se na taj način zainteresovala za društvena pitanja.

Pomagala je u vođenju porodične farme, a onda je odlučila da studira novinarstvo.

Njen otac je umro 2013. godine od srčanog udara, zbog čega ona krivi nestašice u Venecueli. Ona je rekla da u njihovom selu nije bilo lijekova koje bi ga stabilizovali, niti hitne pomoći da ga odvedu u najbližu bolnicu.

Njen rođak je umro zbog sličnih problema, jer nisu mogli da nađu proizvode za transfuziju krvi.

Huana Guaida je upoznala na skupu mladih, a vjenčali su se 2013. godine. Imaju kćerku koja je rođena 2017. godine. 

Tokom studija, Fabiana je počela da radi za opozicionu partiju "Popularna volja". Kao aktivistkinja za ljudska prava ima preko 720.000 pratilaca na Instagramu.

Ona je jednom prilikom navela da ne želi da njena kćerka odrasta želeći da napusti Venecuelu i da radi za svoju kćerku, kako bi ona naslijedila bolju zemlju.

Tokom predsedničke krize u Venecueli od 2019. godine, Venecuelanska narodna skupština je imenovala Guaida za vršioca dužnosti predsjednika, osporavajući legimitet Nikolasa Madura.

Fabiana je rekla da vladini špijuni i provladine oružane grupe prate nju i njenog muža.

Ona se u martu ove godine srela sa predsjednicima Perua i Čilea.

Fabiana je 27. marta posjetila i Bijelu kuću, gdjje se srela sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom (Trumpom).

Ona je istakla da je borba u Venecueli ozbiljna, opisijući je kao borbu između diktature i smrti, i kao borbu između života i smrti.

Tramp je tada izjavio da mu je bila čast da ugosti prvu damu Venecuele.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.