ISTRAGA

U SAD uhapšen muškarac: Planirao teroristički napad?

Zatraženo zadržavanje do suđenja

Avaz.ba

9.4.2019

Američko ministarstvo pravosuđa jučer je saopćilo da je u saveznoj državi Merilend uhapšen muškarac, koji se navodno planirao ukradenim automobilom zaletjeti na prolaznike kod posjećenog zabavnog i prodajnog kompleksa u lokalnom mjestu, pri čemu ocjenjuju da je bio inspiriran tzv. Islamskom državom. 

Državno tužilaštvo u Merilendu je objavilo da je protiv 28-godišnjeg Rondela Henrija (Rondell Henry) iz grada Džermantauna podnijelo optužnicu za međudržavni prijevoz ukradenog vozila, no kako su pritom, nakon što se saznalo više o njegovim motivima, od saveznog suda zatražili njegovo zadržavanje do suđenja.

Naime, tužilaštvo je utvrdilo da Henri gaji mržnju prema muslimanima koji ne prakticiraju vjeru te kako je gledao brojne terorističke spotove. Konkretno, smatraju da su njegovi navodni planovi bili inspirirani terorističkim napadom u Nici u Francuskoj 2016. godine, u kojem se muškarac kamionom velikom brzinom zaletio u veliku skupinu okupljenih građana i pritom usmrtio 86 osoba.

Slijedom događaja, u kaznenoj prijavi vlasti navode da je policijska uprava u gradu Aleksandrija u državi Virdžiniji 26. marta zaprimila prijavu o unajmljenom automobilu, koji je ukraden kod obližnjeg trgovačkog centra.

Dan kasnije ukradeni automobil pronađen je u mjestu Nešanal Harbor u Merilendu u blizini rijeke Potomak, gdje se nalaze brojni barovi, restorani, trgovine, luksuzni hoteli i stambeni apartmani. Pritom, videonadzor je prikazao Henrija kako parkira i izlazi iz automobila, a, naposljetku, idućeg dana je i uhapšen.


Kako se navodi u sudskim dokumentima, Henri je 26. marta usred radnog vremena napustio svoj posao u Džermantaunu te odlučio krenuti u ekstremistički pohod.

Spoznavši da njegova starija limuzina ne bi izazvala katastrofalnu štetu koju je priželjkivao, optuženik se vozio oko gradskog područja Vašingtona tražeći veće vozilo za krađu.

Prije dolaska u Nešanal Harbor, navodi se da je Henri želio izvršiti napad automobilom na aerodromu "Dules" u Virdžiniji, no s obzirom na to da je tamo stigao 27. marta u pet sati ujutro, nije pronašao velik broj pješaka kojem se nadao.

Henri je potom krenuo prema Nešanal Harboru, stigavši ​​oko 10 sati isti dan. Međutim, opet nije zatekao zadovoljavajući broj ljudi, pa je odlučio pričekati. Provalio je u čamac i tamo se preko noći sakrio, a sljedeći dan je uhapšen, navodi se u policijskom izvještaju.

Kasnije je rekao policiji da je želio stvoriti "paniku i haos", baš poput onog "što se dogodilo u Francuskoj", stoji u sudskim dokumentima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.