SUKOBI Generalni sekretar Ujedinjenih naroda

Guteres pozvao na trenutni prekid borbi u Libiji

Raseljeno na hiljade ljudi

Fena
09.04.2019 14:16

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres

Foto: Arhiv

naroni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guteres (Guterres) pozvao je na trenutni prekid svih vojnih operacija u Libiji nakon što su sukobi raselili na hiljade ljudi, a jedini funkcionalni aerodrom u prijestonici Tripoliju je napadnut.  

Guteres je pozvao na deeskalaciju kako bi se spriječio sveobuhvatni sukob, navodi u saopćenju njegov portparol.

- Nema vojnog rješenja za libijski sukob i pozivam sve strane da odmah pokrenu dijalog na postizanju političkog rješenja - navodi Guteres u izjavi.

Zapovjednik samoproglašene Libijske narodne armije (LNA) Halifa Haftar u četvrtak je naredio svojim snagama da preuzmu kontrolu nad Tripolijem od snaga vlade Fajeza Seradža (Fayeza Serraja).

Najmanje 3.400 ljudi je pobjeglo pred borbama u Tripoliju, dok je aerodrom Mitig u prijestonici prekinuo sve letove u ponedjeljak nakon što ga je bombardirao vojni avion.

Smješten u istočnom djelu Tripolija, to je jedini funkcionalni aerodrom u prijestonici nakon što je aerodrom u Tripoliju potpuno uništen 2014.

Libija ima dvije suprotstavljene vlade - jednu sa sjedištem u Tripoliju, koja uživa podršku UN-a, i druge u istočnom gradu Tobruku, koja je u savezništvu s Haftarom.

Zaraćene strane ignorirale su prethodni apel UN-a da se poštuje kratko primirje u predgrađima Tripolija u nedjelju.

Haftar je od 2014. proširio prisustvo svojih snaga u Libiji, opisujući svoju kampanju kao "rat protiv terorista".

Njegovi protivnici optužuju ga da nastoji uvesti vojnu diktaturu i ugušiti nezadovoljstvo u zemlji.

Sjevernoafrička zemlja zahvaćena je nestabilnošću od svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg čelnika Moamera Gadafija (Muammar Gaddafi) od pobunjenika koje je podržavao NATO 2011. godine.

Komentari

NA VRH