NADMUDRIVANJE

Sud blokirao Trampovu odluku o povratu tražitelja azila u Meksiko

Program se počeo primjenjivati u januaru te je za cilj imao usporiti sve veći priljev migranata

Donald Tramp. Arhiv

Fena

9.4.2019

Američki sudija privremeno je stavio van snage odluku administracije američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) o povratku tražitelja azila u Meksiko, gdje bi trebali čekati rješenje svog slučaja, čime je zaustavio program koji je vlada planirala proširiti da bi zaustavila navalu migranata. 

Odluka američkog okružnog sudije Ričarda Seborga (Richard Seeborg) stupit će na snagu u petak, a privremena blokada bit će primijenjena širom SAD.

- Okružni sudija je upravo odlučio da je Meksiko previše opasan za migrante. To nije fer za SAD. Ovo je van kontrole - poručio je Tramp.

Program se počeo primjenjivati u januaru te je za cilj imao usporiti sve veći priliv migranata, od kojih su mnoge porodice iz Centralne Amerike pristigle u najvećem migrantskom valu u posljednjem desetljeću.

Trampova administracija poručila je prošle sedmice da je planirala proširiti program kako bi poslala migrante u Meksiko da tamo čekaju na ročište o njihovom zahtjevu za azilom.

Program ima naziv Protokol za zaštitu migranata - MPP.

Vlada tvrdi da je MPP potreban jer mnogi tražitelji azila provode godine živeći u SAD te se nikada ne pojavljuju na saslušanju na sudu prije nego im je odbijen azil te imigracijski sudija naredi njihovu deportaciju.

Podaci ministarstva pravosuđa pokazali su kako se većina migranta ipak pojavi na saslušanju, iako su posljednjih godina u porastu sudske odluke o azilima donesene u odsutnosti tražitelja. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.