NEIZVJESNO DO KRAJA

Britanski poslanici poslušali Terezu Mej: Odgođen Brexit do 30. juna

Pariz nije zatvoren za druga rješenja, ali s određenim ograničenjima i ne pod svaku cijenu, rečeno je prije sastanka Makrona i premijerke Velike Britanije

Tereza Mej. Arhiv

Avaz.ba

9.4.2019

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da je moguće odgađanje izlaska Velike Britanje iz članstva u Evropskoj uniji (EU) do početka 2020. godine.

- Odlaganje Brexita za nekoliko mjeseci je moguće, do početka 2020. - izjavila je kancelarka na sastanku s članovima svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Kancelarka Merkel. koja se danas sastala s britanskom premijerkom Terezom Mej (Theresa May), rekla je da EU ne želi da nametne Velikoj Britaniji "neuređeni" odlazak iz članstva jer je u interesu EU da ima dobre odnose s tom zemljom. 

Jelisejska palača je saopćila da se Francuska ne protivi odlaganju Brexita, ali da se čini da je suviše dug period od godinu, kako je to predložio Brisel.

Pariz nije zatvoren za druga rješenja, ali s određenim ograničenjima i ne pod svaku cijenu, rečeno je prije sastanka francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i Tereze Mej.

U Briselu je za sutra zakazan vanredni samit lidera EU o Brexitu.

Britanska premijerka je zatražila odlaganje Brexita do 30. juna, a predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je spomenuo "fleksibilno odlaganje do 12 mjeseci". 

Interesantno je da su poslanici u parlamentu Velike Britanije ovaj put usvojili plan Tereze Mej da zatraži odgađanje do 30. juna.

Hoće li se nešto promijeniti u pregovorima, ostaje da sačekamo rezultate samita lidera EU.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.