EVROPA

EU će odobriti Mej drugu odgodu Brexita, ali uz uvjete

Ne navodi se datum okončanja procesa

Mej zatražila od EU da pomjeri datum Brexita. Arhiv

Fena

10.4.2019

Evropska unija odobrit će britanskoj premijerki Terezi Mej (Theresa May) drugu odgodu Brexita na vanrednom samitu u srijedu, ali će čelnici EU raspravljati o dužoj odgodi uz uvjete koji bi spriječili svakog budućeg britanskog premijera da ugrozi blok. 

Mej je u utorak putovala u Berlin i Pariz uoči samita kako bi zatražila od Angele MerkelEmanuela Makrona (Emmanuel Macron) da joj omoguće da odgodi razlaz, koji je trebao biti britansko "oslobađanje". Taj njen odlazak je u Londonu nazvan kao nacionalno poniženje.

Mej je zatražila od EU da pomjeri datum Brexita od petka za 30. juni, ali se u Briselu raspravlja o "flekstenziji" - fleksibilnom produženju roka do kraja ove godine ili do marta 2020., saopćili su diplomati EU.

Takva bi opcija omogućila Britaniji da ode ranije ukoliko London deblokira sporazum, iako će EU pokušati da nametne uvjete kako bi spriječila svakog nasljednika Mej da donosi pogrešne odluke po blok.

Francuska se protivi automatskom dugačkom produženju u ovoj fazi i ukoliko London to bude želio, Makron bi mogao zatražiti od Mej zakonski obavezujuće obećanje da neće stvarati nikakve probleme ulažući veto na odluke EU.

U nacrtu zaključaka samita navodi se da će Britaniji biti odobrena druga odgoda pod određenim uvjetima. U njima se ne navodi datum okončanja procesa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.