NOVI PRAVAC

Kim Jong-un: Sjeverna Koreja treba zadati udarac onima koji joj nameću sankcije

Signalizirao trajni fokus na ekonomski razvoj

Kim: Treba udvostručiti napore kako bi se stvorilo samostalnu nacionalnu privredu. Arhiv

Avaz.ba

11.4.2019

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un rekao je da njegova zemlja treba zadati udarac onima koji joj nameću sankcije tako da njena privreda postane samostalna, objavila je danas državna novinska agencija KCNA.     

Kim je prvi put iznio sjevernokorejsko stajalište o drugom američko-sjevernokorejskom samitu u Hanoiju koji je propao u februaru i signalizirao trajni fokus na ekonomskom razvoju, strateški smjer koji je službeno proglašen kao prioritet u aprilu prošle godine.

Što se tiče sjevernokorejske pozicije na samitu, Kim je rekao da treba udvostručiti napore kako bi se stvorila samostalna nacionalna privreda "čime bi se nanio udarac neprijateljskim snagama koje su zakrvavljenim očima pogrešno procijenile da bi sankcije mogle Sjevernu Koreju baciti na koljena", prenosi KCNA.

Izgleda da je američko-sjevernokorejski angažman u limbu od samita održanog u Hanoiju krajem februara, koji je propao zbog razlika u stajalištima u pogledu toga kako je daleko Sjeverna Koreja voljna ići u ograničenju svog nuklearnog programa te u kojoj su mjeri SAD voljne ublažiti privredne sankcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.