LONDON

SAD zatražile Asanžovo izručenje

Amerikanci osnivača Wikileaksa terete za objavljivanje vojnih i diplomatskih dokumenata

Asanž uhapšen danas u Ekvadorskoj ambasadi u Londonu. Arhiv

Avaz.ba

11.4.2019

Sjedinjene Američke Države su zatražile da se izruči Džulijan Asanž (Julian Assange, 47), osnivač Wikileaksa, objavila je britanska policija koja ga je ranije tokom dana uhapsila u Ambasadi Ekvadora u Londonu.

- Džulijan Asanž uhapšen je 11. aprila na zahtjev američkih vlasti. Radi se o zahtjevu za izručenje po članu 73. zakona o izručenju. Pojavit će se što je prije moguće pred Vestminsterskim sudom - objavila je policija.

Asanžova odvjetnica također je rekla da je njen klijent uhapšen u Ekvadorskoj ambasadi u Londonu "u vezi s američkim zahtjevom za izručenjem" i zato što je svojevremeno, kada ga je tražila Švedska zbog navodnog silovanja, odlaskom u Ekvadorsku ambasadu prekršio britanske uvjete privremenog puštanja na slobodu.

- Upravo potvrđeno: Asanž je uhapšen ne samo zbog kršenja uvjeta kaucije već i vezano za američki zahtjev za izručenjem - napisala je u tvitu Dženifer Robinson (Jennifer), australska odvjetnica koja zastupa Asanža i Wikileaks.

Amerikanci osnivača Wikileaksa terete za objavljivanje vojnih i diplomatskih dokumenata.

Britanski ministar vanjskih poslova Džeremi Hant (Jeremy Hunt) rekao je za "Sky News" da Asanž nije junak.

- Niko nije iznad zakona. Džulijan Asanž nije junak, skrivao se od istine godinama. Pravedno je da o njegovoj budućnosti odluči britanski pravosudni sistem - kazao je Hant.

Državni sekretar u britanskom ministarstvu vanjskih poslova Alan Dunkan (Duncan) rekao je da London neće izručiti Asanža SAD ako mu tamo prijeti smrtna kazna.

- To je naša politika u svim slučajevima, pa se to odnosi i na Džulijana Asanža - rekao je Dunkan za "Sky News".

Ekvadorski predsjednik Lenin Moreno rekao je da je njegova zemlja odlučila "na suveren način" povući diplomatski azil Asanžu jer je u više navrata prekršio međunarodne konvencije.

Odvjetnica žene koja je tužila Asanža za silovanje u Švedskoj 2010. rekla je da će zatražiti da švedsko tužilaštvo ponovo otvori istragu o tome.

- Sve ćemo učiniti da bi tužioci ponovo otvorili švedsku istragu. Želimo da Asanž bude predan Švedskoj i da mu bude suđeno za silovanje - rekla je Elizabet Masi Fric (Elisabeth Massi Fritz) za agenciju AFP.

Švedska je o tom slučaju prekinula istragu u maju 2017.

Švedsko je tužilaštvo objavilo da prati događaje u Londonu, ali da još mora prikupiti sve informacije.

Tužilaštvo je načelno kazalo da bi se preliminarna istraga mogla ponovo otvoriti ako zločin za koji je optužen nije otišao u zastaru.

Švedske vlasti optužuju Asanža po jednoj tački optužnice za nezakonitu prisilu, po dvije tačke za seksualni napad i po jednoj tački za silovanje, navodno počinjeno u avgustu 2010.

Asanž negira optužbe i strahuje da će ga Švedska predati vlastima SAD da bi se suočio s njihovim optužbama za objavljivanje vojnih i diplomatskih dokumenata.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.