OTKRIVENO

Najveća industrijska špijunaža ikada - godinama krali povjerljive podatke

Isplanirala i organizirala slučaj konkurentska kompanija XTAL

Šteta od nekoliko stotina miliona eura. Ilustracija

Avaz.ba

11.4.2019

Bivši kineski radnici u holandskoj korporaciji ASML ukrali su mnoštvo korporativnih tajni, nanoseći korporaciji štetu od nekoliko stotina miliona eura, piše holandski finansijski list "Het Financieele Dagblad (FD)", na osnovu svoje istrage. 

ASML je jedan od vodećih svjetskih proizvođača opreme za konstruiranje čipova. 

Kineski radnici, zaposleni na visokim pozicijama, a s vezama u kineskom ministarstvu za nauku i tehnologiju, godinama su imali pristup internoj mreži podataka u američkoj podružnici holandskog giganta u San Hozeu, odakle su krali izvorne kodove, softver, strategije plasmana i cijena i tajna uputstva za upotrebu opreme.

Krađu je organizirala konkurentska kompanija XTAL, koju je 2004. osnovao bivši kineski radnik ASML-a, a tokom vremena još nekoliko kineskih radnika prešlo je iz holandske u konkurentsku kompaniju.

Kalifornijski sud izrekao je krajem 2018. presudu koja je do sada prošla gotovo neopaženo u medijima, a po kojoj je konkurentska firma XTAL holandskoj korporaciji dužna isplatiti 223 miliona eura na ime odštete.

Prema pisanju holandskog finansijskog lista FD, kineska vlada je indirektno umiješana u industrijsku špijunažu, iako ASML za to nema čvrste dokaze. 

Jedan od izvještaja kojima list raspolaže, međutim, pokazuje da je matična kuća firme osnovane 2014. uživala finansijsku podršku Kine u cilju osvajanja što jače pozicije na svjetskom tržištu čipova.

Šteta od nekoliko stotina miliona eura nanesena holandskoj kompaniji ASML, sa sjedištem u Feldhovenu, na jugu Holandije, čini ovu krađu najvećom industrijskom špijunažom ikad.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.