NEVJEROVATAN GEST Lideri bili šokirani

Papa Franjo ljubio stopala vođama Južnog Sudana

Vatikan je okupio južnosudanske vođe na cjelodnevnoj molitvi i propovijedima u Papinoj rezidenciji

Avaz.ba
11.04.2019 20:15

Papa Franjo

Foto: Printscreen

Papa Franjo je danas, u nezabilježenoj gesti, kleknuo i poljubio stopala vođama Južnog Sudana koji su prethodno međusobno ratovali te ih pozvao da se ne vraćaju građanskom ratu.

Papa je kazao predsjedniku Salvi Kiru (Kiiru), njegovom bivšem zamjeniku i vođi pobunjenika Riku Mašaru (Rieku Macharu) te trojici potpredsjednika da poštuju primirje koje su potpisali i da se posvete formiranju vlade nacionalnog jedinstva sljedećeg mjeseca. 

- Molim vas, kao brat, da ostanete u miru. Molim vas svojim srcem, krenimo naprijed. Bit će mnogo problema, no oni nas neće nadjačati. Riješite svoje probleme - kazao je papa Franjo.

Lideri su bili šokirani gestom 82-godišnjeg Pape, koji je, uz pomoć pomoćnika, kleknuo i poljubio cipele dvojici sukobljenih vođa i nekolicini drugih ljudi u prostoriji.

Vatikan je okupio južnosudanske vođe na cjelodnevnoj molitvi i propovijedima u Papinoj rezidenciji, u pokušaju smanjivanja podjela suprotstavljenih strana, mjesec uoči formiranja vlade nacionalnog jedinstva u ratom oštećenoj državi.

Komentari

NA VRH