SVIJET

U Ekvadoru uhapšen blizak saradnik Asanža dok je pokušavao napustiti zemlju

Imaju dokaze da je održavao kontakte sa bivšim ministrom vanjskih poslova

AFP

Avaz.ba

12.4.2019

Blizak saradnik osnivača Wikileaksa Džulijana Asanža (Julian Assange) uhapšen je na aerodromu u glavnom gradu Ekvadora, saopćila je ministrica unutrašnjih poslova te južnoameričke države Marija Paula Romo (Maria). 

Ona je navela da je osoba bliska Asanžu živjela u Ekvadoru i da imaju dokaze da je održavala kontakte sa bivšim ministrom vanjskih poslova Ekvadora Rikardom Patinom (Ricardo).

- Vlasti imaju informacije da je uhapšena osoba bliska sa Asanžom i da je dala svoj doprinos u pokušajima destabilizacija u Ekvadoru s ciljem nanošenja štete vlastima - kazala je.

Neimenovani dužnosnik vlade izjavio je za "Associated Press" da se radi o Oli Binu, švedskom programeru.

- Osoba bliska Wikileaksu, s prebivalištem u Ekvadoru, uhapšena je danas poslijepodne kada se pripremala za put u Japan - objavilo je u četvrtak navečer ministarstvo unutrašnjih poslova Ekvadora.

Muškarac već nekoliko godina živi u Ekvadoru i često je putovao u ambasadu u Londonu gdje je boravio Asanž, rekla je Romo za CNN.

Ekvadorski dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, izjavio je za "Associated Press" da je Bini uhapšen u zračnoj luci "Quito".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.