LONDON

Britanski laburisti protiv izručenja Asanža

Pred sudom proglašen krivim za kršenje uvjeta kaucije 2012. godine

AFP

Srna

12.4.2019

Lider britanske opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin (Jeremy Corbin) izjavio je danas da bi vlada trebala biti protiv izručenja osnivača Wikileaksa Džulijana Asanža (Julian Assange) Americi. 

Korbin je naglasio da SAD pokušavaju doći do Asanža jer je on u javnosti iznio dokaze o zločinima u Iraku i Afganistanu. 

Portparol Laburista Dajen Abot (Dianne About) istakla je da vlada treba blokirati proces izručenja Asanža na osnovu poštovanja ljudskih prava.

Abot je istakla da Amerika zasniva svoj slučaj protiv Asanža na sramoti zbog stvari koje je on objelodanio o njihovim oružanim snagama i tajnim službama.

Policija je uhapsila Asanža jučer u Ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što su ekvadorske vlasti ukinule azil osnivaču Wikileaksa.

On je pred sudom proglašen krivim za kršenje uvjeta kaucije 2012. godine, a sud će presudu donijeti na drugom saslušanju 2. maja.

SAD su zatražile izručenje Asanža, kojeg je Vašington optužio za zavjeru s ciljem da ostvari pristup povjerljivom računaru administracije SAD zajedno sa bivšim američkim vojnim obavještajnim analitičarom Čelsijem Meningom (Chelsea Manning) 2010. godine. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.