PARIZ

Francuska neće ponuditi azil Asanžu

Njegov advokat Žuan Branko apelirao na Makrona da intervenira

Džulijan Asanž. CNBC

Srna

12.4.2019

Francuska neće razmatrati mogućnost da osnivaču Wikileaksa Džulijanu Asanžu (Julian Assange) ponudi politički azil, ukoliko to on sam ne zatraži, izjavila je danas Ameli de Monšelin (Amélie de Montchalin), državni sekretar za evropska pitanja.

De Monšelin je za francuske medije izjavila da Evropa ima posebne regulative za zaštitu osoba poput Asanža, ali da Pariz nije dobio zvaničan zahtjev od osnivača Wikileaksa.

- Možemo saslušati šta Asanž želi učiniti, ali mi ne nudimo azil nekome ko to ne traži - napominje De Monšelin.

Asanžov advokat Žuan Branko (Juan Branco) apelirao je na francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da intervenira i da osnivač Wikileaksa bude prebačen iz zatvora u Londonu u Francusku te da pomogne u izbjegavanju izručenja u SAD.

Branko je izjavio da bi Makron trebao biti posrednik i Asanža staviti pod zaštitu Francuske.

Prema njegovim riječima, Asanž ima malo dijete u Francuskoj.

Policija je uhapsila Asanža jučer u Ambasadi Ekvadora u Londonu, nakon što su ekvadorske vlasti ukinule azil osnivaču Wikileaksu.

On je pred sudom proglašen krivim za kršenje uvjeta kaucije 2012. godine, a sud će presudu donijeti na drugom saslušanju 2. maja.

SAD su zatražile izručenje Asanža, kojeg je Vašington optužio za zavjeru s ciljem da ostvari pristup povjerljivom računaru administracije SAD zajedno sa bivšim američkim vojnim obavještajnim analitičarom Čelsijem Meningom (Chelsea Manning) 2010. godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.