SVIJET

Tramp: Moguć i treći sastanak s Kim Jong-unom

Zbog dijaloga ovog dvojca značajno smanjenje vojne tenzije na Korejskom poluotoku

Donald Tramp i Kim Jong-un. Arhiv

Fena

12.4.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) izjavio je da je moguć i njegov treći sastanak sa sjevernokorejskim liderom Kim Jong-unom. 

Tramp je prije sastanka s predsjednikom Južne Koreje Mun Džae-inom, na pitanje reportera planira li se sastati s Kimom treći put, odgovorio da se to može desiti, ali kako to nije brz proces. Dodao je da se sve mora odvijati korak po korak - javljaju agencije.

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae-in rekao je kako je lična diplomatija između Trampa i Kima donijela dramatično značajno smanjenje vojne tenzije na Korejskom poluotoku.

- Prevladao je mir. Vjerujemo da ćete sada biti u stanju problem riješiti dijalogom - rekao je Džea-in, pohvalivši i napredak koji je ostvaren na pregovorima u Hanoju.

Po završetku samita 28. februara u glavnom gradu Vijetnama, koji je okončan bez konkretnog sporazuma, Tramp je izjavio da je Kim tražio potpuno ukidanje sankcija protiv Pjongjanga, u zamjenu za djelimično zatvaranje sjevernokorejskog nuklearnog programa, s čime SAD nisu mogle biti saglasne.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.