SVIJET

Britanski poslanici traže ekstradiciju Džulijana Asanža u Švedsku

Džulijan Asanž. Arhiv

Avaz.ba

13.4.2019

Džulijan Asanž (Julian Assange), osnivač Wikileaksa, uhapšen je u četvrtak. 

Britanski poslanici traže njegovu ekstradiciju u Švedsku.

Oko 70 poslanika britanskog parlamenta potpisalo je peticiju u kojoj traže da se, ukoliko švedske vlasti to budu tražile, Asanž prebaci u Švedsku. 

Poslanica laburista Stela Krisi (Stella Creasy) pismo je podijelila na Twitteru, a ono je poslato i ministru unutrašnjih poslova Sajidu Džavidu (Sajid Javid), prenosi "Skaj njuz". 


Pišemo vam kako bismo zatražili da uradite sve što možete kako bismo osigurali mogućnost da Džulijan Asanž bude prebačen u Švedsku, ako ta zemlja uputi zahtjev za ekstradiciju. Tako bi mogla da se zaključi formalna istraga o navodnom silovanju, i, ako je prikladno, može se podići optužnica, kao i to da se svako suđenje tamo može obaviti - navodi se u pismu. Mi, naravno, ne pretpostavljamo krivicu, ali vjerujemo da bi trebalo slijediti propisan proces i da podnosilac tužbe treba da vidi pravdu - navodi se u pismu. 

Apelira se da ministar stane uz žrtve seksualnog nasilja, kao i da se sada slučaj protiv Džulijana Asanža adekvatno ispita. 

Asanž je uhapšen u četvrtak u Ekvadorskoj ambasadi u Londonu, gdje je boravio još od juna 2012. 

Do toga je došlo nakon što je vlada Ekvadora odbacila zahtjev za azil, optužujući ga da se miješa u međunarodne odnose i da je neprijatan prema osoblju ambasade. 

Asanž (47), porijeklom iz Australije, suočava se sa optužbom za silovanje u Švedskoj. Međutim, optužba će isteći narednog avgusta. 

Ipak, i pored toga što neki laburisti traže njegovu ekstradiciju, vođa laburista Džeremi Korbin (Jeremy Corbin) zahtijeva da se taj potez blokira. 

- Izručenju Džulijana Asanža u SAD zbog otkrivanja dokaza o zločinima u Iraku i Afganistanu britanska vlada treba da se suprotstavi - naveo je Korbin.

Da podsjetimo, osnivač Wikileaksa je objavio stotine hiljada povjerljivih vojnih dokumenata 2010.

Na jednom snimku koji je objavljen zabilježeno je kako američki vojni helikopter puca na civile u Iraku 2007.

Ambasada SAD u Londonu navela je u petak da ima tek nešto manje od dva mjeseca da predstavi Britaniji detaljne dokaze kako bi opravdali Asanžovo potencijalno izručenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.