SVIJET Govorio tokom susreta s grupom tinejdžera

Papa Franjo: Kad postanete sluga mobitelu, gubite slobodu

Žalio se na korištenje mobitela tokom mise

Avaz.ba
13.04.2019 20:15

Papa Franjo

Foto: Arhiv

Mladi ljudi ne bi trebali biti uz svoje mobilne telefone cijelo vrijeme, rekao je 82-godišnji papa Franjo tokom susreta s grupom italijanskih tinejdžera.

- Riješite se zavisnosti o mobilnim telefonima - rekao je papa Franjo učenicima iz Viskontija, slavne srednje škole u središnjem Rimu.

- Zasigurno ste čuli o tragedijama zbog zavisnosti (...), a zavisnost o mobilnim telefonima je veoma, veoma suptilna - rekao je poglavar Katoličke Crkve, navodi se u službenom saopćenju.

- Mobilni su izvrsna pomoć, izvrstan napredak. Trebaju se koristiti i dobro je znati se koristiti njime. No jednom kada postanete sluga svom mobilnom telefonu, gubite svoju slobodu - rekao je papa.

Papa Franjo je pozvao svoju publiku da se "ne boji tišine i samoće, ne uvijek naravno, jer to nije dobro za ljude, ali povremeno čovjek treba uzeti vremena samo za sebe."

Još u 2017. se papa žalio na korištenje mobilnih za vrijeme mise, rekavši da se "jako rastuži" kada vidi osobe koje ih koriste tokom vjerskih službi, uključujući i "mnoge sveštenike i biskupe".

- Molim vas! Misa nije predstava! - govorio je tada.

Komentari

NA VRH