PROCESI

Sud u Ekvadoru odredio: Uhapšen saradnik Džulijana Asanža

Tridesetšestogodišnji Bini radi kao programer u Centru za digitalnu autonomiju u Kvitu

Narod poziva da se oslobodi Asanž. Foreign Policy

Avaz.ba

13.4.2019

Sud u Ekvadoru odredio je pritvor Oli Biniju (Ola), saradniku osnivača Wikileaksa Džulijana Asanža (Julian Assange), zbog sumnje da je učestvovao u hakovanju vladinog kompjuterskog sistema, saopćeno je iz kancelarije tužioca te južnoameričke države.

Bini, državljanin Švedske koji živi u Ekvadoru pet godina, priveden je 11. aprila na aerodromu u Kvitu dok se ukrcavao u avion na letu za Japan.

Hapšenje je uslijedilo nakon što je ministrica unutrašnjih poslova Marija Romo rekla da su tri strana državljanina proslijeđivala određene informacije u vezi sa ovom državom. 

Tridesetšestogodišnji Bini radi kao programer u Centru za digitalnu autonomiju u Kvitu, organizaciji koja se bavi cyber sigurnošću i zaštitom podataka.

Romova je rekla da je Bini posjetio Asanža u Ambasadi 12 puta posljednjih godina.

Advokat Binija Karlos Sorija rekao je da je odluka sudija "neshvatljiva i iznenađujuća" i najavio žalbu. On je rekao da je očigledno da je pravosudni sistem sebi dozvolio da bude pod utjecajem "nepravosudnih faktora".

- Oni pokušavaju da ga povežu sa nekom vrstom špijunaže, ali bez ikakvog dokaza. On je lični prijatelj Asanža, on ne radi za Wikileaks, a biti prijatelj sa nekim nije krivično djelo, kao ni posjedovanje računara kod svoje kuće - rekao je Sorija.

Džulijan Asanž, osnivač Wikileaksa, uhapšen je 11. aprila u Ambasadi Ekvadora u Londonu. On je u Ambasadi boravio od 2012. godine u pokušaju da izbjegne izručenje SAD gdje ga terete za odavanje državnih tajni nakon što je objavio više hiljada tajnih diplomatskih depeša.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.