ODLUKE Nakon razgovora CDU i SPD

Njemačka uvodi obavezno vakcinisanje protiv ospica

Država mora djelovati ako se opasnost od ugrožavanja zdravlja ostale djece u vrtićima ili školama ne može izbjeći na drugi način

Piše: Avaz.ba

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn planira donošenje preporuke saveznim pokrajinama o obaveznom vakcinisanju djece protiv ospica, a nakon savezne pokrajine Brandenburg, i najmnogoljudnija njemačka savezna pokrajina Sjeverna Rajna - Vestfalija planira uvesti obavezno vakcinisanje, javljaju njemački mediji.

Država mora djelovati ako se opasnost od ugrožavanja zdravlja ostale djece u vrtićima ili školama ne može izbjeći na drugi način, istakli su iz Ministarstva zdravstva.

Ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska stranka CDU) najavio je nakon razgovora s koalicijskim partnerom, Socijaldemokratskom strankom Njemačke (SPD), preporuku o obaveznom vakcinisanju za djecu koja polaze vrtiće i škole. 

S obzirom na to da se radi o pitanju vezanom uz školstvo i obrazovanje, što je u federalnoj Njemačkoj u nadležnosti saveznih pokrajina, odluku o njemu donose same pokrajine, ali bi preporuka za savezne razine mogla ubrzati donošenje tih odluka.

Više o temi

ČUDNA POJAVA
Manjak sna bira brzu hranu
NA VRH

Komentari