REAKCIJE

Ekvadorski predsjednik nakon ukidanja azila Asanžu: Ne radi se o odmazdi

Ne možemo dopustiti da naš dom, dom koji je otvorio svoja vrata čovjeku u nevolji, postane centar za špijuniranje, kazao je Moreno

Džulijan Asanž. Independent

Avaz.ba

15.4.2019

Ukidanje azila osnivaču Wikileaksa Džulijanu Asanžu (Julian Assange) smatra se kontroverznim u Ekvadoru. Prethodni predsjednik Rafael Korea (Correa) optužio je svog nekadašnjeg političkog saveznika za "zločin koji čovječanstvo nikada neće zaboraviti" i opisao ga kao "najvećeg izdajnika u historiji Ekvadora i Latinske Amerike", piše "The Guardian".

Džulijan Asanž više je puta prekršio uvjete azila, izjavio je Lenin Moreno, predsjednik Ekvadora.

Wikileaks je povezan s kampanjom koja je imala za cilj slabljenje političkog utjecaja Morena, odnosno s anonimnom internet-stranicom koja je tvrdila da je Morenov brat pokrenuo firmu. Materijal koji se nalazio na stranicama uključivao je i privatne fotografije Morena i njegove porodice.

Ekvadorski predsjednik negirao je u svom prvom intervjuu nakon ukidanja azila Asanžu da se radi o odmazdi zbog dokumenata koji su procurili o njegovoj porodici te je dodao kako mu je žao što je Asanž navodno koristio ambasadu da bi se miješao u demokratske procese drugih zemalja.

Vrlo je žalosno što su na našem teritoriju Ekvadorske ambasade u Londonu, uz dopuštenje prethodne vlade, omogućeni uvjeti za miješanje u procese drugih država. Ne možemo dopustiti da naš dom, dom koji je otvorio svoja vrata čovjeku u nevolji, postane centar za špijuniranje - kazao je Moreno. 

Ekvadorski predsjednik također je naglasio kako je dobio službenu garanciju da život Asanža neće biti ugrožen. 

Iz tog smo razloga konzultirali vladu Ujedinjenog Kraljevstva o mogućnosti izručenja Asanža trećim zemljama u kojima bi mogao biti izložen mučenju, zlostavljanju ili smrtnoj kazni. Ujedinjeno Kraljevstvo dalo nam je pisanu garanciju da neće biti izručen ni jednoj zemlji u kojoj bi mogao proći takav tretman - dodao je Moreno.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.