HELSINKI

Preliminarni rezultati izbora u Finskoj: Aktuelni premijer priznao poraz

Posljednji put u vodstvu bili nakon izbora 1999. godine

Sipila: Najveći gubitnici

Avaz.ba

15.4.2019

Socijaldemokratska stranka Finske osvojila je 17,7 posto glasova na parlamentarnim izborima, dok je na dugom mjestu nacionalistička Partija Finaca sa 17,5 posto, pokazuju rezultati koje je objavilo ministarstvo pravde Finske nakon 99 posto obrađenih glasova.

Evroskeptična Partija Finaca saopćila je da je iznenađena izbornim rezultatom i ona će, kako navodi AP, osvojiti 39 mjesta u finskom parlamentu koji ima 200 mjesta. Socijaldemokratima će pripasti mjesto više - 40.

Na trećem mjestu je centrističko-desničarska Nacionalna koalicija s 17 posto glasova, dok četvrto mjesto zauzima Centristička partija premijera Finske Juhe Sipile.

- Mi smo najveći gubitnici ovih izbora - rekao je premijer Sipila nakon objave prvih rezultata.

Nacionalnoj koaliciji pripast će 37 mjesta, dok će Centristička partija dobiti 32 mjesta. Ukoliko socijaldemokrati budu formirali vladu, najizgledniji kandidat za premijera bit će bivši ministar finansija Anti Rine (Antti Rinne), 56-godišnji sindikalista koji je preuzeo stranku 2014.

Socijaldemokrati su posljednji put u vodstvu bili nakon izbora 1999. godine. Tada je Pavo Liponen (Paavo Lipponen) bio na čelu koalicije ljevice i desnice do 2003. godine. Nakon toga socijaldemokrati su učestvovali u nekoliko vlada, ali nisu dobili premijera.

Vladajuća koalicija kojoj istječe mandat na vlasti je bila od 2015. i činile su je Stranka centra i Stranka narodne koalicije te evroskeptična Plava reforma. Politikom štednje Sipila i njegova vlada uspjeli su Finsku izvući iz recesije 2016. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.