SUĐENJE Pod optužbama da su nelegalno distribuirali direktni prijenos napada naoružanog čovjeka na vjernike

Šestero optuženih za objavu snimka napada na džamije na Novom Zelandu

Optužba za nabavku i distribuiranje neodobrenih materijala povlači kaznu do 14 godina zatvora

Fena
15.04.2019 09:58

Stravičan zločin

Foto: Arhiv

Šestero ljudi pojavilo se u ponedjeljak u sudnici na Novom Zelandu pod optužbama da su nelegalno distribuirali direktni prijenos napada naoružanog čovjeka na vjernike u dvije džamije prošlog mjeseca.

Sudija oblasnog suda Kristčurča Stiven Odriskol (Stephen O’Driscoll) odbio je odobriti kauciju poslovnom čovjeku Filipu Arpsu (Philip) i 18-godišnjem osumnjičenom koji su u pritvoru u martu. Četvero ostalih nisu u pritvoru.

Optužba za nabavku i distribuiranje neodobrenih materijala povlači kaznu do 14 godina zatvora. Planirano je da se Arps (44) pojavi na narednom ročištu putem videolinka 26. aprila.

Osamnaestogodišnjak je osumnjičen da je dijelio živi snimak i fotografije džamije Al Nur s riječima ispod njih "meta izabrana".

Tužilac Pip Kuri (Currie) usprotivio se kauciji za 18-godišnjeg osumnjičenika i kazao je da je druga tačka optužbe zbog riječi ispod fotografije dovoljan razlog za brigu.

Novozelandski državni cenzor zabranio je i emitiranje snimka napada i objavu manifesta koji je napisao Brenton Harison Tarent (Harrison Tarrant), koji se suočava s 50 tačaka optužbe za ubistvo i 39 tačaka za pokušaj ubistva u napadima od 15. marta.

Komentari

NA VRH