SVIJET

Izraelski predsjednik započeo konsultacije sa strankama o formiranju nove vlade

Nakon što sasluša stranačke preporuke za novog premijera, predsjednik će objaviti kojoj članici parlamenta će biti povjereno formiranje vlade

Rivlin: Formira novu vladu. Arhiv

Fena

15.4.2019

Izraelski predsjednik Reuven Rivlin u ponedjeljak je započeo konsultacije sa strankama izabranim u parlament oko formiranja nove vlade, dok se uveliko očekuje da aktuelni premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) dobije zadatak da formira vladu.

Nakon što sasluša stranačke preporuke za novog premijera, predsjednik će objaviti kojoj članici parlamenta će biti povjereno formiranje vlade.

Očekuje se da Rivlin povjeri taj zadatak Netanjahuu, čija je stranka Likid osvojila 36 od 120 mjesta u parlamentu, i mogla bi se osloniti na desničarski blok koji ima prednost od deset poslaničkih mjesta nad blokom lijevog centra.

Plavo-bijela stranka, predvođena Netanjahuovim centristričkim suparnikom Benijem Gancom (Benny Gantz), osvojila je 35 mjesta.

Rivlin se danas sastaje s parlamentarnim blokovima Likuda i Plavo-bijele stranke, kao i s predstavnicima ultraortodoksnih stranka Šas i Ujedinjeni judaizam Tore te arapske stranke Hadaš-Tal.

On će se u utorak sastati s predstavnicima šest preostalih parlamentarnih grupacija.

Nakon što Rivlin odredi izabranog člana parlamenta, ta osoba će imati 28 dana da formira koaliciju i taj rok joj može biti produžen za još 14 dana.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.