GLOBUS

Mun spreman na četvrti samit s Kim Jong-unom

Munovi komentari uslijedili su nakon nekih od najoštrijih Kimovih dosadašnjih kritika diplomatske uloge Južne Koreje u prošloj sedmici

Mun: Spremnost na dijalog. Arhiv

Fena

15.4.2019

Južnokorejski predsjednik Mun Jae-in izjavio je u ponedjeljak da je spreman za četvrti samit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom da bi pomogao posustalim nuklearnim pregovorima između Sjevera i Sjedinjenih Američkih Država.

Munovi komentari uslijedili su nakon nekih od najoštrijih Kimovih dosadašnjih kritika diplomatske uloge Južne Koreje u prošloj sedmici, optužujući Seul da djeluje kao "posrednik koji je prekoračio ovlasti" i zahtijevajući da se Jug distancira od Vašingtona i snažnije podrži poziciju Sjevera.

Mun se sastao s Kimom tri puta u prošloj godini i također je dogovorio nuklearne pregovore između Sjeverne Koreje i SAD nakon napetosti izazvanih nuklearnim probama i ispaljivnjem raketa Sjevera i razmjene ratnih prijetnji između Kima i američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump).

- Kada god Sjeverna Koreja bude spremna, nadamo se da bi se Južna i Sjeverna Koreja mogle sastati i održati konkretne i praktične rasprave o ostvarenju napretka koji je daleko veći od onoga ostvarenog u dva samita između Sjeverne Koreje i SAD - izjavio je Mun tokom sastanka s visokim savjetnicima.

Mun se sastao s Trampom u Vašingtonu prošle sedmice, gdje su se dvojica čelnika usaglasila oko značaja nuklearnih pregovora sa Sjevernom Korejom, ali nisu objavili konkretan plan ponovnog pokretanja dijaloga.

Mun je proveo prošlu godinu ulažući značajne napore u stabiliziranje teško ostvarenog detanta na Korejskom poluotoku i poboljšanje veza između dvije Koreje. Također je lobirao za prvi samit između Trampa i Kima u junu prošle godine, na kome su dvojica čelnika dogovorila nejasno intonirano zajedničko saopćenje o Korejskom poluotoku bez nuklearnog oružja, ne navodeći kako bi se to moglo ostvariti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.