SUKOBI

Tripoli upozorava da će Haftar donijeti 30-godišnji građanski rat

General podržava suparničku vladu, koja ima sjedište na istoku Libije, u Bengaziju

Fena

15.4.2019

- Ako libijski penzionirani general Kalifa Haftar (Khalifa) uspije u ofanzivi na Tripoli, zemlja će utonuti u 30-godišnji građanski rat - upozorio je u ponedjeljak jedan od njegovih glavnih neprijatelja.

Ahmed Maitig, potpredsjednik je Vlade u Tripoliju, koju podržavaju Ujedinjeni narodi, a koju Haftar želi srušiti.

General podržava suparničku vladu, koja ima sjedište na istoku Libije, u Bengaziju. 

- Haftar prodaje Evropi, svijetu ideju da će suzbiti terorizam. Umjesto toga, donijet će 30-godišnji građanski rat, 30 godina oružane grupe Islamske države Irak i Levant, 30 godina razaranja - rekao je Maitig za italijanski list "La Republica". 

Maitig je dao intervju za list pred sastanke u Rimu s italijanskim premijerom, ministrom vanjskih poslova i ministrom unutrašnjih poslova.

Haftara, vođu Libijske nacionalne vojske - LNV, podržavaju Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija. Uživa i podršku Rusije i Francuske, koja ima naftna polja na istoku Libije. 

Maitig je rekao da Haftar "bombardira periferiju Tripolija, ubijajući na desetke civila".

Haftarova ofanziva na Tripoli najnovije je zaoštravanje situacije u dugogodišnjem građanskom ratu i posljedičnom haosu, koji vladaju Libijom od 2011. godine, kada je svrgnut i ubijen Muamar Gadafi.

Njegove snage osvojile su ranije ove godine pretežno pustinjski jug Libije, koji je bogat naftom. 

Haftar je prije pet godina okupio bivše Gadafijeve vojnike i osvojio Bengazi, najveći grad na istoku države, a sada želi Tripoli.

U ofanzivi, koja je pokrenuta 4. aprila, do sada je poginulo najmanje 147 ljudi, a 614 je ranjeno, po novim podacima Svjetske zdravstvene organizacije - WHO, objavljenim u ponedjeljak. 

Izbjeglo je više od 18.000 ljudi, navodi Ured za koordinaciju humanitarnih pitanja na Twitteru.

Ujedinjeni narodi, Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i članice G7 pozvali su na prekid vatre, no Haftar se za sada oglušuje na te pozive. 

UN je zbog Haftarove ofanzive na Tripoli bio prisiljen odgoditi nacionalnu konferenciju o političkoj budućnosti Libije. Konferencija u Gadamesu trebala je biti održana 14. i 15. aprila i okupiti 120 delegata. Očekivalo se da bi mogla otvoriti put prema održavanju predsjedničkih i parlamentarnih izbora do kraja godine, koji bi okončali rivalstvo dviju vlada.

Gasan Salame, specijalni izaslanik UN-a za Libiju, rekao je da će UN organizirati novu konferenciju čim to dopuste okolnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.