PARIZ

Zašto je izgorio Notr Dam: Teorije zavjere šire se poput buktinje

Lažni profil Fox Newsa objavio da je kongresmenka iz Minesote o požaru izjavila: "Kako su sijali, tako žanju''

Index, Printscreen, Twitter

Avaz.ba

16.4.2019

Na društvenim mrežama i portalima su se, još dok je divljao požar u pariskoj katedrali Notr Dam, počele pojavljivati lažne vijesti i teorije zavjere o uzrocima i podmetačima požara.

Portal Infowars, koji je poznat po širenju lažnih vijesti i teorija zavjera, ali uprkos ili baš zahvaljujući tome ima veliki broj pratilaca, požurio je objaviti da je požar namjerno izazvan. Podmetnut. Pozvali su se na objavu na Twitteru koja je u međuvremenu izbrisana, a u njoj nepoznat neko tvrdi da poznaje nekoga ko radi na obnovi katedrale i sve zna, piše Index.

Izuzetno je lako, čak i onima s gotovo nikakvim grafičkim i informatičkim znanjima, lažirati vijesti kao da ih prenose ugledne medijske kuće. Internet je prepun generatora takvih slika, a neko je iskoristio CNN-ov grafički izgled i izgled njihovog Twitter profila te proširio vijest da su katedralu zapalili teroristi.

Nakon što se lažna vijest počela širiti brzinom požara koji je progutao krov katedrale, Twitter je ugasio lažni profil. Jednako je završio i lažni Twitter profil Fox Newsa na kojem je objavljeno da je kongresmenka iz Minesote o požaru izjavila: "Kako su sijali, tako žanju."

U septembru 2016. godine spriječen je napad automobilom bombom u blizini katedrale Notr Dam. Pokraj crkve otkriven je automobil sa sedam boca plina. Policija je ubrzo uhapsila tri žene povezane s ISIL-om koje su planirale napad, pri čemu su jedan policajac i jedna teroristkinja ranjeni.

Jučer su počele kolati vijesti i linkovi na stare članke kojima se pokušalo uvjeriti javnost da je riječ o istom ili povezanom događaju.

"Jihad Watch" se pritom posebno iskazao naslovom "Muslimanka u potrazi za ljubavlju planirala pored katedrale uzrak dići automobil pun spremnika za plin".

Tek po otvaranju članka postaje jasno da je riječ o staroj vijesti namjerno ubačenoj među one o jučerašnjem požaru.

Šta reći osim - društvene mreže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.