ISTRAŽIVANJA

Nevjerovatno: Staljin u Rusiji nikada nije bio popularniji nego danas

Tek je devet posto ispitanika opisalo svoj odnos prema njemu kao antipatiju ili mržnju

Avaz.ba

17.4.2019

Većina ispitanika širom Rusije kazala je kako pozitivno gleda na bivšeg sovjetskog vođu Josifa Visarionoviča Staljina, i to je najveći postotak u proteklih 20-ak godina, objavio je Levada centar.

Čak 51 posto ispitanika na Staljina gleda s poštovanjem, obožavanjem ili simpatijom, prema istraživanju najveće ruske agencije za istraživanja javnog mnijenja.

To je najveći postotak od 2001., otkad se analizira popularnost bivšeg vođe.

Tek je devet posto ispitanika opisalo svoj odnos prema Staljinu kao antipatiju ili mržnju, a 26 posto je kazalo kako nema nikakve osjećaje prema njemu.

Staljin je vladao Sovjetskim savezom tri desetljeća. Pod njegovom vladavinom krajem 30-tih vlasti su provele velike čistke koje su uključivale masovna smaknuća i gulage.

Dvije godine nakon čistki Sovjetski je savez napadnut u Drugom svjetskom ratu. Zemlja je izgubila desetke miliona ljudi. Pobjeda u tom ratu ostaje duboki izvor nacionalnog ponosa za Ruse.

Nakon Staljinove smrti 1953. Sovjetski savez prošao je razdoblje ograničene liberalizacije i Staljinovi kipovi i drugi aspekti kulta ličnosti uklonjeni su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.