ITALIJA

Studenti roštiljali i zapalili šumu, kažnjeni sa 13,5 miliona eura

Uništeno oko 1.000 hektara šume

Požar trajao nekoliko dana. Ilustracija

Avaz.ba

17.4.2019

Dvojica studenata koja su optužena da su uzrokovala veliki šumski požar u italijanskoj regiji Komo kažnjena su novčanom kaznom od 13,5 miliona eura, piše BBC. 

Mladići, obojica u dobi od 22 godine, roštiljali su 30. decembra prošle godine u planinskoj kućici koja pripada jednom od njihovih djedova kada je zbog njihove nepažnje izbio požar.

Lokalni italijanski dužnosnici izračunali su iznos novčane kazne koristeći se formulom za određivanje opsega štete uzrokovane požarom.

Jedan od studenata rekao je italijanskim medijima da su "žrtveni jarci". U razgovoru za italijanske novine "La Stampa" izjavio je kako mu je "jako žao" zbog požara, no da oni nisu jedini koji su odgovorni te da je požar krenuo s više mjesta.

- Mi smo žrtveni jarci. Ne zna se šta je tačno uzrokovalo požar. Mi smo stvarne žrtve ove priče. Odmah smo upozorili vatrogasce i dali sve od sebe kako bismo ugasili požar - dodao je.

Tužioci, koji su istražili uzrok vatre, tvrde suprotno i smatraju da je požar nastao zbog nepažljivog rukovanja roštiljem. Sud je na temelju tih nalaza, proglasio mladiće odgovornima, zajedno s vlasnikom posjeda, za nastalu vatrenu stihiju.

Požar je trajao nekoliko dana, a uništeno je oko 1.000 hektara šume.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.