AUSTRIJA

Beč će dobiti prvu ulicu s mogućnošću regulacije temperature zraka

Prepoznali problem i odlučili se na provedbu pilot-projekta

Fena

17.4.2019

Klimatske promjene jedan su od najvećih izazova za čovječanstvo. One imaju snažan utjecaj na okoliš, ljudsko zdravlje i ekonomiju širom svijeta. 

Naučnici već decenijama upozoravaju na negativne posljedice koje porast površinske temperature planeta ima na ljude te biljni i životinjski svijet. Prve su posljedice već vidljive u gradovima gdje porast globalne temperature značajno mijenja lokalna klimatska obilježja i dovodi do stvaranja takozvanih urbanih toplinskih otoka. 

Grad Beč prepoznao je taj problem i odlučio se na provedbu pilot-projekta u jednoj od svojih ulica.

Bečki naučnici su izračunali da bi do kraja stoljeća u okrugu Nojbau godišnje moglo biti od 50 do 55 vrućih dana što ovaj okrug čini jednim od najtoplijih u Beču. Djeca, bolesni i stariji ljudi, ali i životinje posebno su pogođeni visokim ljetnim temperaturama.

Kako bi pokušali djelovati protiv urbanih toplinskih otoka u okrugu i olakšati život tamošnjim stanovnicima, Grad Beč započinje pilot-projekt u ulici Ciglergase koja bi trebala postati prva ulica s mogućnošću regulacije temperature zraka.

Rekonstrukcija ulice, ozelenjivanje površina, instalacija sistema za hlađenje i ovlaživanja zraka te postavljanje zdenaca za pitku vodu, trebali bi povećati kvalitet života stanovnika te ulice.

- Klimatske promjene su jedan od najvećih izazova za buduće generacije. Nemamo vremena čekati, moramo djelovati. Negativne posljedice porasta temperature posebno su primjetne u okruzima u samom centru grada, poput okruga Nojbau, gdje ima malo zelenih površina - kazala je bečka dogradonačelnica Birgit Hebajn (Hebein) prilikom predstavljanja projekta.

Također je naglasila štetnost klimatskih promjena na ljudsko zdravlje i izrazila nadu kako će ovaj pilot-projekt zaživjeti i u drugim bečkim okruzima.

Troškovi adaptacije ulice nakon radova na vodovodnim cijevima iznose 2,4 miliona eura, 70 posto troškova pokrit će Grad Beč, a ostalih 30 posto finansirat će okrug Nojbau iz vlastitog budžeta, saopćio je "Eurocomm" Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.