KIJEV

Ukrajina će od ovog vikenda za predsjednika najvjerovatnije imati komičara

Zelenskij bi trebao dobiti 72 posto glasova u drugom krugu

Komičar kandidat za predsjednika. Arhiv

Index.hr

18.4.2019

Ankete koje je ove sedmice provela agencija KIIS pokazale su da bi Zelenskij trebao dobiti 72 posto glasova u drugom krugu, a Porošenko 25 posto. Drugo ispitivanje dalo mu je 61 posto glasova, a Porošenku 24 posto.

Iako je počeo objavljivati dijelove svog političkog programa, zapravo je i dalje nepoznanica, a i sumnjiv je zbog svojih veza s jednim moćnim oligarhom, vlasnikom televizije na kojoj nastupa, koji bi želio da Porošenko ode s vlasti. 

- Komičar je kapitalizirao veliko protivljenje javnosti političkim elitama i Porošenkovu veliku nepopularnost među biračima - rekla je Agnes Ortolan (Agnese), analitičarka "Economist Intelligence Unita". 

- Zelenskijeva politička platforma, osim fokusa na borbu protiv korupcije i općenite, prozapadne agende, i dalje je nejasna - ocijenila je, dodajući: "Naša prognoza je da će Zelenskij pobijediti Porošenka u drugom krugu." 

Porošenko, 53-godišnji magnat koji je bogatstvo stekao fabrikama čokolade, tvrdi da je njegov protivnik populistički lakrdijaš, nesposoban za vođenje zemlje koja je u ratu s proruskim separatistima na istoku zemlje. U sukobu je dosad poginulo gotovo 13.000 ljudi. 

Porošenko je osigurao Ukrajincima bezvizni režim za putovanja u EU. Proveo je neke reforme, pomogao u uspostavi autokefalne Ukrajinske pravoslavne crkve i uspješno lobirao na Zapadu da zadrži sankcije Rusiji. 




Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.