ISPOVIJESTI

Albanac koji je nastupao pod zastavom Hrvatske: Kako je čuveni karatista i glumac dva puta prebio Čaka Norisa

Avaz.ba

18.4.2019

Enver Idrizi rođen je u Skoplju 1966. godine, porijeklom je Albanac iz Makedonije, a već od malih nogu bio je talentiran za brojne sportove. Ovaj bivši karatista najveće uspjehe ostvario je pod zastavom Hrvatske, no kako kaže, u ovoj zemlji ga se malo ko sjeća.

- Puno sam toga napravio za hrvatski sport, donio 20 kilograma medalja, no, samo me se rijetki sjete - priča Idrizi, vlasnik prve medalje u historiji hrvatskog sporta.

- Uvijek su me privlačile borilačke vještine, ali sam bio nevjerovatan talent za sve sportove. I svugdje bih uspio, budite sigurni. Bio sam jedan od najvećih košarkaških talenata u Jugoslaviji. Ma, kao klinac sam igrao košarku poput Dražena Petrovića. Ali, ja sam volio karate, to je bila moja najveća ljubav.

Danas moja porodica u Njemačkoj drži jedan noćni klub, ali ja se ipak time ne bavim, nije to moj način života. Mene i dalje zanima samo sport.

Enver Idrizi podsjetio je, između ostalog, na nepravdu koja mu je učinjena.

- Ja sam 1993. bio prvak Evrope. Hrvatskoj sam te godine donio više medalja od bilo kojeg drugog sportiste, ali opet nisam dobio titulu najboljeg sportiste Hrvatske jer sam - Albanac. To me zaboljelo, kao i činjenica što je Stojko Vranković dobio nagradu za fer-plej zbog te akcije ispred UN-a u Njujorka. A ja sam je zaslužio više od njega, ja sam tamo doveo silne ljude i Hrvate, dok je Stojko tamo stigao debelo poslije mene.

Idrizi je veoma živopisan lik, čak je glumio u nekim filmovima.

- Glumio sam u filmu "Ne zaboravi me" Jakova Sedlara, ali i u filmu "The Order", u kojem je glumio i Žan-Kloda Van Dama (Jean-Claude Van Damme). Kasnije i u jednom filmu na Kosovu. Kako je bilo? Ma, svi su bili šokirani, svi su se čudili kako ja to odrađujem, kako imam profesionalne pokrete. Tome se čudio i Van Dam. Pitali su me 'pa gdje si ti bio do sada, zašto mi za tebe ne znamo? Ali, nisam imao ambicija nastaviti s filmom, moj je život samo sport.

Dva puta sam se sastajao i sa Čakom Norisom (Chuck Norris), tada on nije bio toliko popularan. Mene je zvao jedan čovjek iz Osijeka da se dođem boriti u SAD i Kanadu, a tamo sam osvojio sve njihove turnire. Dvaput sam pobijedio i Čaka Norisa (Chuck Norris), ma nema medalje koju nisam osvojio - kazao je Idrizi.

Otkud Čaku Norisu tolika popularnost

- Čak Noris je kao mlad išao u američku vojsku, a paralelno je trenirao karate. I kada se vratio iz rata, glumio je u nekim filmovima o Vijetnamu, a u jednom se čak borio s Brusom Lijem (Bruce Lee).

I tu je njegova popularnost krenula nevjerovatnom brzinom. Nije baš da smo se intenzivno družili, ipak je on bio stariji od mene. Ali, svi ti ljudi, Noris, Van Dam, Stiven Sigal (Steven Seagal), niko od njih nema pojma o borilačkom sportu, daleko je to od ozbiljnih razina - smatra Idrizi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.