SVIJET

Više od 2.000 djece u izbjegličkom kampu na sjeveroistoku Sirije

Pobjegli iz posljednjeg uporišta Islamske države

AFP

Srna

18.4.2019

Gotovo 2.500 djece iz raznih država nalazi se u ograđenom dijelu kampa "Al Hol" na sjeveroistoku Sirije nakon što su pobjegle iz posljednjeg uporišta Islamske države, rekao je danas koordinator UN-a za krizu u Siriji Panos Mumcis.

Prema njegovim riječima, matične države moraju preuzeti odgovornost za preuzimanje svojih državljana i njihovog krivičnog progona, ako to bude potrebno.

- Niko ne treba biti bez državljanstva i ne treba štedjeti napore za pronalaženje rješenja problema ovih ljudi - naglasio je Mumcis na konferenciji za novinare u Ženevi.

Djeca se nalaze među 10.000 stranih državljana koji su smješteni u zabranjenom dijelu kampa, gdje ukupno ima oko 75.000 ljudi.

Prema posljednjim podacima UN-a, od decembra prošle godine oko 211 djece bilo je među najmanje 260 umrlih od neuhranjenosti ili raznih oboljenja na putu ka kampu.

Velika Britanija je ukinula državljanstvo tinejdžerki koja je otišla iz te zemlje kako bi se pridružila Islamskoj državi u Siriji, a Austrija i Švicarska su saopćile da neće prihvatiti svoje odrasle državljane koji su bili na strani džihadista.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.