BRISEL Razmatrano devet tužbi

Evropska poslanica proglašena krivom za maltretiranje, bit će kažnjena

Avaz.ba
18.04.2019 22:29

Portugalska poslanica u Evropskom parlamentu Marija Žoao Rodrigez (Maria Joao Rodriguez) proglašena je krivom za psihološko maltretiranje svog asistenta i snosit će kaznu. 

To je objavio na plenarnoj sjednici Pavel Telička, potpredsjednik EP-a.

- Nakon što je pročitao pisanu izjavu i čuo njenu stranu priče, predsjednik EP donio je odluku da kazni Mariju Žoao Rodrigez zbog njenog ponašanja prema akreditovanom asistentu parlamenta, a koje se smatra psihološkim maltretiranjem - rekao je Telička, a prenio Politiko.

Razmatrano je devet posebnih optužbi protiv Rodrigezove, uključujući pokušaje da smanji radne sate i platu zaposlene nakon povratka sa porodiljskog odsustva, da je naredila zaposlenom na bolovanju da završava kasnonoćne zadatke i zahtijevala da zaposleni rade duže radno vrijeme nego što je predviđeno, prenosi Antenam.net.

U svojoj izjavi Rodrigez je navela da je "bilo momenata rada pod pritiskom u njenom timu", ali da su dorasli izazovu i da su uživali u pruženoj prilici.

Rodrigezova je bila koordinator radne grupe socijalističkog bloka i imala je ključnu ulogu u kreiranju platforme lijevog centra za izbore za Evropski parlament sljedećeg mjeseca.

Nametnute sankcije mogu da nanesu težak udarac za vladajuću Socijalističku partiju Portugala i Progresivnu alijansu socijalista i demokrata, drugoj po veličini poslaničkoj grupi u Evropskom Parlamentu, navodi Politiko.

Komentari

NA VRH