SVIJET Najnoviji znak rastuće ovisnosti

Venecuela pokušava zaobići sankcije SAD, naftu prodaje preko Rusije

Vašington u januaru nametnuo stroga ograničenja državnoj naftnoj kompaniji PDVSA

Index.hr
18.04.2019 23:26

Nikolas Maduro

Foto: Arhiv

Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro (Nicolas) usmjerava zaradu od prodaje nafte kroz ruskog energetskog diva "Rosnefta" nastojeći izbjeći američke sankcije uvedene kako bi ga zbacile s vlasti, navode izvori i dokumenti koje su u posjedu medija.  

Takva trgovina je najnoviji znak rastuće ovisnosti vlade Venecuele o Rusiji, dok SAD stežu finansijsku omču oko Madura kojeg smatra diktatorom.

Uz ekonomski oporavak, nakon godina recesije i naglog pada proizvodnje nafte, Venecuela se već mučila s finansiranjem uvoza i državne potrošnje i prije nego što je Vašington u januaru nametnuo stroga ograničenja državnoj naftnoj kompaniji PDVSA.

Nafta čini više od 90 posto izvoza iz članice OPEC-a i najveći dio državnih prihoda. Maduro optužuje američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) za vođenje ekonomskog rata protiv Venecuele.

Madurova administracija od januara razgovara sa saveznicima u Moskvi o načinima zaobilaženja zabrane za klijente koji plaćaju PDVSA u dolarima, kažu izvori. Rusija je javno izjavila da su sankcije SAD nezakonite i da će s Venecuelom raditi na tome da im odoli.

Prema pisanju agencija Venecuelska državna naftna tvrtka PDVSA počela je "Rosneftu" prosljeđivati račune od svoje prodaje nafte.

Ruski energetski div odmah plaća PDVSA s popustom na prodajnu cijenu, pri čemu izbjegava uobičajeni vremenski okvir od 30 do 90 dana za dovršenje naftnih transakcija te kasnije naplaćuje puni iznos od kupca, navodi se u dokumentima.

- PDVSA isporučuje svoje račune za naplatu "Rosneftu" - rekao je izvor u venecuelskoj državnoj firmi, pod uvjetom da ostane anoniman zbog straha od odmazde.

Komentari

NA VRH