SVIJET

Džo Bajden će sljedeće sedmice objaviti kandidaturu za predsjedničke izbore

Mogao bi privući velik dio radničke klase

Bajden: Bio bi 19 kandidat među Demokratima. Arhiv

Index.hr

19.4.2019

Očekuje se kako će bivši potpredsjednik SAD-a, Džo Bajden (Joe Biden), sljedeće sedmice objaviti kandidaturu za predsjedničke izbore 2020. godine.

Džo Bajden bio je potpredsjednik SAD-a ytijekom oba mandata predsjednika Baraka Obame (Barack). 

Bio bi 19 kandidat među Demokratima 

Prije njega je svoju kandidaturu istaknulo 18 visokoprofiliranih demokrata.

Naime, prema američkom izbornom sistemu, Republikanci i Demokrati ističu svoje kandidature, a potom se unutar tih stranaka provode preliminarni izbori na kojima se odlučuje kojeg će kandidata stranka kandidirati za predsjedničke izbore. 

Već se mjesecima špekulira o tome kada će se Bajden kandidirati. Njegova kandidatura bi značila da je utrka za predsjedničkog kandidata međ Demokratima odbila najstarijeg i najiskusnijeg političara.

Džo Bajden, naime, ima 78 godina.

Troje izvora potvrdilo objavu  

"Huffington post" piše kako su tri izvora bliska Bajdenu potvrdila kako će Bajdenova kandidatura biti objavljena sljedeće sedmice. Očekuje se kako bi se to moglo dogoditi već u srijedu. 

Prvi je ovu informaciju objavio "The Atlantic", a potom CBS i "Huffington post".

Nije jasno gdje će Bajden objaviti svoju odluku, iako je jedan od izvora rekao kako njegovi savjetnici razmatraju mogućnost da se to dogodi na eventu u Šarlotsvil  u Virdžiniji, na mjestu gdje su se 2017. sukobili bijeli supremacisti i njihovi protivnici.

Ta lokacija bi, piše "Huffington post", pokazala sav kontrast između Bajdena i Donalda Trampa (Trump), koji je za vrijeme spomenutog sukoba rekao kako ima “jako dobrih ljudi na obje strane”.

Bajdenova karijera

Bajden je jedno od prepoznatljivijih imena američke politike. Ako se kandidira ovo bi mu bio treći pokušaj, piše CNN.  

"Huffington" piše kako bi mu u kandidaturi mogla pomoći njegova politička pozadina čovjeka koji dolazi iz radničke klase i koji je služio u dva mandata Baraka Obame.

S tim bi se mogao istaknuti kao najizgledniji kandidat Demokrata za izbore 2020. godine i na kraju to i postati. U politici je gotovo 50 godina. 

Brojna pitanja

Ipak, prošlog mjeseca su se pojavile optužbe da je 2014. za ramena dodirivao poručnicu  Lusi Flores (Lucy), te je poljubio u zatiljak uoči jednog događaja na kampanji.

Nekoliko žena je navelo slične postupke Džo Bajdena, iako nijedna nije događaje opisala kao seksualno zlostavljanje ili seksualno neprimjereno ponašanje, piše "Huffington post".

Osim toga, postavlja se i pitanje njegovih godina ali i može li se uklopiti među Demokrate koji su sve liberalniji dok je on umjereni Demokrat. 

Osim toga, postavljaju mu se i pitanja zašto je 1991. godine na saslušanju pred Senatskim odborom kao predsjednik Odbora dopustio da se Anitu Hil (Hill) ispituje o optužbama za seksualno zlostavljanje od strane tadašnjeg kandidata za Vrhovni sud, Klarensa Tomasa (Clarence Thomas).

Ipak, uprkos svim pitanjima, Republikanci bliski predsjedniku upozoravaju da bi Bajden mogao biti najveća prijetnja Trampu, posebno jer bi mogao privući velik dio radničke klase koja je glasala za Trampa. 
 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.