SVIJET

Ostaci ISIL-a napali sirijsku vojsku, veliki broj mrtvih

Sukobi se odvijali u nekoliko dijelova zemlje

Ilustracija

Index.hr

20.4.2019

U napadima Islamske države (ISIL) na sirijsku vojsku i savezničke militante u centralnoj Siriji poginulo je 35 vojnika u dva dana, objavila je danas nevladina organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).  

Iako je Islamska država izgubila svoje posljednje uporište u Siriji u Baghouzu u blizini iračke granice prošlog mjeseca u napredovanju snaga koje imaju podršku Amerikanaca, borci te džihadističke organizacije i dalje imaju uporišta razbacana po centralnoj pustinji.

SOHR, koji ima sjedište u Velikoj Britaniji, a o ratu u Siriji izvještava putem široke mreže očevidaca na terenu, objavio je da je napad bio najveća operacija ISIL-a otkako je izgubio Baghouz.

Napadi su se odvijali u nekoliko dijelova centralne Sirije, navodi SOHR.

Najintenzivniji napad bio je u području El-Kouma, sjeverno od antičkog nalazišta Palmire, naglasio je SOHR. Tu su borci Islamske države usmrtili 15 sirijskih vojnika i drugih saveznika.

ISIL je preko svojih medijskih predstavnika objavio da je u zasjedi i sukobima usmrtio 20 sirijskih vojnika i ranio druge u regiji El-Sukhna, između Palmire i Deir el-Zora.

Sirijski mediji nisu objavili vijesti o napadima Islamske države ni o smrtnim slučajevima među provladinim snagama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.