SVIJET

Pojavio se još jedan snimak o tome šta je Asanž radio u ambasadi

Godine 2012. prekršio uvjetnu slobodu

Asanž: Uhapšen 11. marta. Screenshot

Antenam.net

20.4.2019

Osnivač Wikileaksa Džulijan Asanž (Julian Assange) proveo je 6 godina i 10 mjeseci u Ekvadorskoj ambasadi u Londonu, gdje je imao politički azil prije nego što je uhapšen 11. marta.

Za to vrijeme razvio je veoma čudno ponašanje i postao je, kako mnogi kažu, izuzetno neuredan.

Poslije hapšenja, pojavilo se nekoliko snimaka koji pokazuju šta je on sve radio u zatočeništvu. Prvo se pojavio snimak na kojem u sobi vozi skejtbord. 

Asanž je, primjera radi, vježbao kung fu, pravio čudne pokrete rukama, dosta je šetao po veoma uskoj kuhinji, a potom je skakutao u mjestu neko vrijeme dok je spremao hranu. 

Podsjetimo, Asanža su 11. marta iznijeli iz Ekvadorske ambasade u Londonu, u kojoj je proveo skoro sedam godina u strahu od izručenja SAD.

Policija je u zvaničnom saopćenju navela da je Asanž uhapšen jer se nije predao sudu, poslije čega je odveden u policijsku stanicu. Policiju je pozvala sama Ambasada Ekvadora nakon što mu je ukinut azil.

Asanž (47) se nalazio u Ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012. da bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbe o silovanju i seksualnom zlostavljanju, koju on poriče.

Asanžu je odavno prijetilo hapšenje jer je 2012. godine prekršio uvjetnu slobodu. 

Osim Švedske, u SAD se vodi istraga jer je Wikileaks objavio stotine hiljada stranica američke diplomatske prepiske i tajnih vojnih dokumenata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.