VAŠINGTON

SAD ukidaju izuzeća od sankcija uvedenih Iranu

Usljed medijskih izvještaja i očekivanog pada u isporuci nafte, cijene porasle

Ilustracija

Avaz.ba

22.4.2019

SAD će danas objaviti da će svi kupci nafte iz Irana morati prekinuti uvoz ovog energenta ili će se suočiti sa sankcijama, izjavili su izvori. 

Izvori su agencijama potvrdili ranije pisanje američkog dnevnika "Washington post" da će Amerika ukinuti izuzeća od sankcija, a koja su ranije odobrena određenim uvoznicima nafte iz Irana.

- Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) danas će objaviti da od 2. maja Stejt department nijednoj zemlji više neće dozvoliti izuzeće od sankcija uvedenih Iranu - pisao je "Washington post", pozivajući se na neimenovane zvaničnike Stejt departmenta.

Usljed medijskih izvještaja i očekivanog pada u isporuci nafte, cijena sirove nafte "Brent" porasla je na 74,30 dolara po barelu.

U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte porasla na 65,87 dolara po barelu, što je najviše od 30. oktobra.

Amerika je u novembru ojačala sankcije Iranu nakon što su se SAD u maju prošle godine jednostrano povukle iz sporazuma koji su sa Teheranom postigle svjetske sile.

Vašington je potom za osam kupaca iranske nafte odobrio izuzeće od sankcija čime im je šest mjeseci omogućen ograničen uvoz.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.