LONDON

Govor koji je dirnuo svijet: Djevojčica se obratila evropskim liderima, razgovarala i s Papom

Inspirirala međunarodni pokret učenika protiv globalnog zagrijavanja

Greta Tinberg. Printscreen

Avaz.ba

22.4.2019

Švedska tinejdžerka i ekološka aktivistkinja Greta Tinberg (Thunberg) jučer je pozvala stotine ljudi u Londonu da ne odustaju od kampanje spašavanja planete, dok je broj uhapšenih na protestima porastao iznad 830, prenosi Antenam. 

Pokret "Extinction Rebellion" protestira kod znamenitosti poput Oxford Circusa i Waterloo Bridgea, u želji da zaustave globalnu klimatsku krizu.

Tinberg, šesnaestogodišnja učenica, obratila se stotinama aktivista na Marble Archu, jednoj od brojnih znamenitosti Londona.

- Mi smo oni koji čine promjene. Mi iz "Extinction Rebelliona" i dječijeg školskog štrajka za klimu činimo razliku. Nećemo nikad prestati da se borimo za ovu planetu, za nas, za našu budućnost i budućnost naše djece i unuka - rekla je Tinberg.

Tinberg je inspirirala međunarodni pokret učenika protiv globalnog zagrijavanja nakon što je u avgustu ispred parlamenta u Štokholmu protestirala sa natpisom "Školski štrajk za klimu".

Hiljade učenika širom svijeta slijede Tinberg, a djevojčica se u utorak obratila evropskim liderima u Strazburu, nakon čega se u srijedu srela sa papom Franjom u Vatikanu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.