POČETAK PROMJENA

Zbog korupcije uhapšena petorica alžirskih milijardera

Ova akcija je uslijedila nakon što je komandant alžirske vojske, generalpukovnik Gaid Salah prošle sedmice izjavio da očekuje akciju vladajuće elite

Alžir. alaraby.co.uk

Avaz.ba

22.4.2019

Petorica milijardera iz Alžira, od kojih su neki bliski s bivšim predsjednikom Abdelazizom Buteflikom, koji je podnio ostavku na tu funkciju usljed masovnih protesta, uhapšeni su u sklopu antikorupcijske istrage u toj zemlji, objavila je danas alžirska državna televizija.

Među uhapšenima je Išad Rebrab, koji se smatra najbogatijim biznismenom u energetski bogatoj sjevernoafričkoj državi, i četiri brata iz porodice Kuninef.

Ova akcija je uslijedila nakon što je komandant alžirske vojske, generalpukovnik Gaid Salah prošle sedmice izjavio da očekuje da pripadnici vladajuće elite, u zemlji koja je veliki proizvođač nafte i prirodnog plina, budu procesuirani zbog korupcije. 

Jedan alžirski sud je već pozvao na saslušanje bivšeg premijera Ahmeda Ujahju (Ahmad) i aktuelnog ministra finansija Muhameda Lukala (Mohamed), dvojicu bliskih saradnika Buteflike, u okviru istrage pokrenute zbog sumnji za zloupotrebu državnog novca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.