BELFAST

Disidentska organizacija preuzela odgovornost za ubistvo novinarke u Sjevernoj Irskoj

Bit će sahranjena sutra u Belfastu

Lira Meki. Agencije

Srna

23.4.2019

Disidentska republikanska organizacija "New IRA" preuzela je danas odgovornost za ubistvo sjevernoirske novinare Lire Meki (Lyra McKee) tokom nemira u Londonderiju. 

- "New IRA" pruža puno i iskreno izvinjenje partneru, porodici i prijateljima Lire Meki za njenu smrt - navodi se u saopćenju disidenata objavljenom u irskim medijima.


Meki (29) je ubijena u četvrtak, 18. aprila, tokom sukoba disidenata sa policijom u naselju Kregan u drugom po veličini sjevernoirskom gradu Londonderiju.

Prema navodima medija, "New IRA" priznala je odgovornost za ubistvo, ali je pokušala opravdati svoj postupak jer je novinarka ubijena tokom napada neprijateljskih snaga i optužuje policiju za izazivanje nemira.

- Tokom napada na neprijatelja, Lira Meki je tragično stradala dok je stajala pored neprijateljskih snaga - pišu sjvernoirski mediji.

Meki će biti sahranjena sutra u Belfastu.

Mirovni sporazum iz 1998. godine pod nazivom Dobri petak uglavnom je okončao sukobe između republikanskih i unionističkih milicija i britanske vojske u Sjevernoj Irskoj.

Tokom sukoba koji su trajali duže od tri decenije poginulo je oko 3.500 ljudi.

Irska Republikanska Armija proglasila je prekid vatre 1997. godine i okončala oružanu kampanju 2005. godine, navodeći da će pokušati svoje ciljeve ostvariti mirnim političkim načinima.

"New IRA" je jedna od mnogih disidentskih organizacija koje su protiv preuzimanja nenasilne taktike. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.