LONDON

Nastavak razgovora konzervativaca i laburista o Brexitu

Poslanik Najdžel Evans pozvao premijerku da podnese ostavku što je prije moguće

Tereza Mej. Arhiv

Srna

23.4.2019

Razgovori između britanske vlade i opozicione Laburističke partije o Brexitu bit će nastavljeni tokom dana, dok se nastavlja i rad poslanika poslije uskršnjih praznika. 

Ministri iz vlade britanske premijerke Tereze Mej (Theresa May) sastat će se sa predstavnicima opozicije kako bi pokušali otkloniti zastoj u pronalaženju dogovora o Brexitu koji bi dobio podršku poslanika.

Mej će predsjedavati prvim sastankom ministara sa laburistima, a njen zamjenik Dejvid Lidington (David) će prisustvovati kasnijim razgovorima sa predstavnicima opozicije.

Međutim, pojedini predstavnici Konzervativne partije negoduju zbog toga što administracija uopće razgovara sa laburistima.

Poslanik Najdžel Evans (Nigel) pozvao je Mej da podnese ostavku što je prije moguće.

- Jedini način za rješavanje zastoja je da se izabere novo rukovodstvo Konzervativne stranke. Ukoliko bi premijerka danas objavila da podnosi ostavku, onda bi proces mogao biti odmah započet - naglasio je Evans, prenio je BBC.

Velika Britanija je trebala izaći iz EU 29. marta, ali je Brisel produžio taj proces do 31. oktobra, što znači da će London najvjerovatnije održati izbore za Evropski parlament 23. maja.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.