EKONOMIJA

Najveći konkurent Hrvatskoj ove godine očekuje 50 miliona turista

Stručnjaci najavljuju kako je stiglo vrijeme za diverzifikaciju modela all inclusive

Ilustracija

Avaz.ba

23.4.2019

Turci su najavili da se u sljedećim godinama namjeravaju značajno odmaknuti od klasičnog koncepta turizma po metodi “sunce i more” te razvijati neke alternativne oblike, kao što su zdravstveni, kulturni, ali i kongresni turizam koji im je prošlih godina malo stagnirao, piše Jutarnji.hr.

Prema najavama koje je za novine "Daily Sabah" dao predsjednik Turske federacije hotelijera Osman Ajik (Ayik), zemlja ove godine očekuje 50 miliona stranih turista (u 2018. su ih imali 39,5 miliona), dok predsjednik Udruženja mediteranskih hotelijera i operatera Erkan Jagdži (Yagci) najavljuje da je cilj dostići 70 miliona stranih turista u godini.

- Posebnu dinamizaciju očekujemo u kongresnom turizmu, posebno od 2020. godine. Imamo svu potrebnu infrastrukturu i kompetitivnost - rekao je Ajik. 

Dodao je da Turci imaju prednosti i u segmentu zdravstvenog turizma, posebno kozmetičke hirurgije i oporavka, najavljujući da bi Turska, uz manja ulaganja, mogla postati glavno odredište ostarjelim Evropljanima koji će penziju doći provoditi u ugodnoj, umjerenoj klimi.

Iako je dosadašnja turska turistička industrija prvenstveno rasla na all-inclusive modelu, turski stručnjaci najavljuju kako je stiglo vrijeme za diverzifikaciju tog modela, i to na način kako se već redovno čini u njihovoj najprepoznatljivijoj destinaciji, gradu Antaliji.

- Antalija ima golem potencijal i vjerujemo da, umjesto sadašnjih 13 do 14 miliona posjetilaca godišnje, može ostvarivati brojke od 20 miliona na godinu - rekao je Jagdži.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.