VAŠINGTON

Oči u oči s Trampom: Šef Twittera u Bijeloj kući

Predsjednik SAD jučer pozvao na formiranje više i pravednijih društvenih medijskih kompanija kao odgovor na diskriminaciju

Donald Tramp. AFP

B92

24.4.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) objavio je na Twitteru da se sastao sa suosnivačem i izvršnim direktorom kompanije Twitter Džekom Dorsijem (Jack Dorsey).  

- Sjajan sastanak ovog popodneva u Bijeloj kući sa Džekom iz Twittera. Razgovarali smo o puno tema, o njihovoj platformi i svijetu društvenih mreža uopće. Radujem se nastavku otvorenog dijaloga - poručio je američki predsjednik na Twitteru.

Tramp je jučer pozvao na formiranje više i pravednijih društvenih medijskih kompanija kao odgovor na diskriminaciju, koju, kako je rekao, kao republikanac osjeća iz kompanije Twitter.

On je, također, pozdravio učešće američkih poslanika, koji su pozvali izvršne vlasti iz nekoliko tehnoloških kompanija da svjedoče u vezi sa raznim skandalima.

- Ne čudi što Kongres želi učestvovati - i treba - napisao je on na Twitteru.

Tramp ima jedan od najpraćenijih profila na Twitteru, sa gotovo 60 miliona pratilaca, ali je on više puta kritizirao tu kompaniju i njene konkurente u društvenim medijima za ono što je nazvao pristrasnost protiv konzervativaca.

On je optužio Twitter i druge tehnološke kompanije da ograničavaju vidljivost istaknutih republikanaca u SAD, ali nije dostavio dokaze koji bi potkrijepili tu tvrdnju. Kompanija Twitter je saopćila da je posvećena slobodi izražavanja i reduciranja slučajne pristrasnosti u njenim algoritmima.

Dorsi je rekao da nema statistički značajne razlike između učestalosti gledanja tvitova demokrata i republikanaca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.