SUKOBI

Borbe u glavnom gradu Libije stigle do migrantskog centra

Stanje u ovim centrima je sve teže

AFP

B92

24.4.2019

Borbe u glavnom gradu Libije Tripoliju stigle su do pritvornog centra, gdje se nalaze stotine migranata i izbjeglica, saopćili su danas organizacije Ujedinjenih naroda. 

Stefan Dižarik (Stephane Dujarric), portparol generalnog sekretara UN-a, rekao je da je UN agencija za pomoć dobila izvještaje da su učesnici u borbama ušli u pritvorni centar "Kasr Ben Gašir", u kojem se nalazi oko 890 izbjeglica i migranata. Centar se nalazi 20 kilometara južno od centra Tripolija.

Prema navodima UN-a, gotovo 3.600 izbjeglica i migranata smješteno je u zatvorskim centrima blizu linija fronta gdje se bori Libijska nacionalna vojska, koju predvodi komandant Halifa Haftar, sa drugim nacionalnim milicijama povezanim sa međunarodno priznatom vladom u Tripoliju.

Pet pritvornih centara se nalazi u oblastima već zahvaćenih borbama dok je šest u blizini mjesta gdje se odvijaju sukobi.

- Stanje u ovim pritvornim centrima je sve teže, stižu izvještaji da čuvari napuštaju svoja mjesta i ostavljaju ljude zarobljene unutra - rekao je Dižarik i dodao da je jedna od lokacija bez pitke vode danima.

Libija je postala glavno tranzitno mjesto za afričke migrante i izbjeglice na putu ka Evropi poslije pobune u kojoj je svrgnut i ubijen Muamer Gadafi 2011. godine.

Prema navodima Svjetske zdravstvene organizacije, u borbama je poginulo više od 270 ljudi, uključujući civile, a ranjeno je oko 1.300, dok je više od 30.000 ljudi raseljeno.

Haftar, koji kontrolira istok zemlje, 4. aprila krenuo je u ofanzivu na glavni grad Tripoli.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.