NOVI DETALJI

Otkriveno ko je organizator brutalnog masakra u Šri Lanki: Predsjednik države zatražio ostavke nadležnih

Sigurnosne službe primile su nekoliko upozorenja prije samog terorističkog čina

Nakon stravične tragedije. Times of Malta

Avaz.ba

24.4.2019

Predsjednik Šri Lanke zatražio je ostavke ministra odbrane i šefa policije zbog pogrešnog postupanja s informacijama o mogućim terorističkim napadima, do kojih je kasnije i došlo. 

Shiral Lakthilaka, savjetnik predsjednika Šri Lanke, izjavio je za CNN da je glavni organizator terorističkih napada bio Inshan Selan (Seelavan), jedan od bombaša samoubica koji su u nedjelju detonirali eksploziv u hotelu "Shangri-La". 

Drugi dužnosnici imenovali su radikalnog ekstremistu Zahrana Hašima (Hashim) ključnom osobom u organizaciji terorističkih napada. 

Koliko je poznato, sigurnosne službe Šri Lanke primile su prije samog terorističkog čina nekoliko upozorenja o mogućem napadu, uključujući i dopis koji je bio upućen glavnom inspektoru policije, ali nisu poduzele nikakve značajne mjere predostrožnosti i zaštite.

Podsjećamo, uhapšeno je 60 ljudi. Svi su državljani Šri Lanke. 

Jedan od bombaša samoubica studirao je u Velikoj Britaniji, nakon čega je otišao na postdiplomski u Australiju te se vratio na Šri Lanku. Zamjenik ministra odbrane otkrio je i kako je većina bombaša bila dobro obrazovana te da su pripadali srednjoj ili višoj srednjoj klasi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.