NOVI DETALJI Uhapšeno 60 ljudi

Otkriveno ko je organizator brutalnog masakra u Šri Lanki: Predsjednik države zatražio ostavke nadležnih

Sigurnosne službe primile su nekoliko upozorenja prije samog terorističkog čina

Avaz.ba
24.04.2019 16:49

Nakon stravične tragedije

Foto: Times of Malta

Predsjednik Šri Lanke zatražio je ostavke ministra odbrane i šefa policije zbog pogrešnog postupanja s informacijama o mogućim terorističkim napadima, do kojih je kasnije i došlo. 

Shiral Lakthilaka, savjetnik predsjednika Šri Lanke, izjavio je za CNN da je glavni organizator terorističkih napada bio Inshan Selan (Seelavan), jedan od bombaša samoubica koji su u nedjelju detonirali eksploziv u hotelu "Shangri-La". 

Drugi dužnosnici imenovali su radikalnog ekstremistu Zahrana Hašima (Hashim) ključnom osobom u organizaciji terorističkih napada. 

Koliko je poznato, sigurnosne službe Šri Lanke primile su prije samog terorističkog čina nekoliko upozorenja o mogućem napadu, uključujući i dopis koji je bio upućen glavnom inspektoru policije, ali nisu poduzele nikakve značajne mjere predostrožnosti i zaštite.

Podsjećamo, uhapšeno je 60 ljudi. Svi su državljani Šri Lanke. 

Jedan od bombaša samoubica studirao je u Velikoj Britaniji, nakon čega je otišao na postdiplomski u Australiju te se vratio na Šri Lanku. Zamjenik ministra odbrane otkrio je i kako je većina bombaša bila dobro obrazovana te da su pripadali srednjoj ili višoj srednjoj klasi.

Komentari

NA VRH