SVIJET

Kijev protiv olakšica za izdavanje ruskih pasoša

Ocijenili da je potez Putina nastavak agresije Rusije

Vladimir Putin. Arhiv

Srna

24.4.2019

Kijev se protivi odredbi ruskog predsjednika Vladimira Putina o olakšicama za dobivanje državljanstva za stanovnike Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike, saopćeno je iz ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.

- Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova oštro se protivi odredbi ruskog predsjednika, kojom se otvara put za protuzakonito izdavanje ruskih pasoša u trenutno okupiranim područjima Donjecka i Luganska u Ukrajini - ističe se u saopćenju.

U saopćenju, koje je objavljeno na Facebook stranici ministarstva, navodi da je potpisani dokument nevažeći i da neće promijeniti činjenicu da su stanovnici tih republika državljani Ukrajine, javio je TASS.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Pavel Klimkin ocijenio je da je potez ruskog predsjednika nastavak, kako je rekao, agresije Rusije.

Kremlj je ranije danas saopćio da je Putin potpisao odredbu o pojednostavljenju procedure dobivanja ruskog pasoša za stanovnike regiona Donjeck i Lugansk u Ukrajini.

- Pojedinci sa stalnim boravkom u određenim oblastima regiona Donjeck i Lugansk imaju pravo da zatraže rusko državljanstvo po pojednostavljenoj proceduri - navodi se u saopćenju objavljenom na internet-stranici Kremlja. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.