TERORIZAM

Vlada Šri Lanke priznala propust obavještajnih službi

Primili više dojava o mogućim napadima

Avaz.ba

25.4.2019

Vlada Šri Lanke priznala je da su obavještajne službe napravile "veliki propust" prije bombaških napada izvedenih na Uskrs u kojima je poginulo najmanje 359 osoba, javlja BBC, a prenosi Index.hr.

- Moramo preuzeti odgovornost. Da smo na ispravan način proslijedili obavještajne podatke pravim ljudima, možda smo mogli izbjeći ovaj tragičan događaj ili barem smanjiti njegove posljedice - rekao je Ruvan Vijevarden (Ruwan Wiewardene), zamjenik ministra odbrane.

Predsjednik parlamenta Šri Lanke Lakšman Kirijela (Lakshman Kiriella) izjavio je da su visoki dužnosnici namjerno uskratili obavještajne podatke o mogućim napadima.

- Informacija su bile tu, ali vrhovni sigurnosni službenici nisu poduzeli odgovarajuće mjere - rekao je Kirijela te dodao kako ni predsjednik ni premijer Ranil Vikermesing (Wickremesinghe) navodno nisu zaprimili informacije koje je vladi 4. aprila proslijedila indijska obavještajna služba.

Podsjetimo, predsjednik Šri Lanke Maitripala Sirisena (Maithripala Sirisena) smijenio je ministra odbrane Hemasirija Fernanda i poduzeo korake kako bi otpustio glavnog inspektora policije Pujita Jaisundarua (Pujitha Jayasundaru).

Širal Laktilaka (Shiral Lakthilaka), savjetnik predsjednika Šri Lanke, izjavio je za CNN da je glavni organizator terorističkih napada bio Insan Silevan (Inshan Seelavan), jedan od bombaša samoubica, koji je u nedjelju detonirao eksploziv u hotelu "Shangri-La".

Podsjetimo, drugi zvaničnici u utorak su imenovali radikalnog ekstremistu Zahrana Hašima (Zahrana Hashima) ključnom osobom u organizaciji terorističkih napada.

Prethodno je rečeno i kako je obavještajna služba Šri Lanke primila više dojava o mogućim napadima. Pored ostalog, informacije o njima saznala je i od osobe koja se sumnjičila da pripada ISIL-u, saznaje CNN.

Sedmicama prije napada Delhi je Šri Lanki proslijedio saznanja dobivena tokom ispitivanja čovjeka koji se sumnjičio da je član ISIL-a, a bio je uhapšen u Indiji.

Osumnjičeni je istražiteljima dao ime Zahrana Hašima, kojeg je obučavao u Šri Lanki i koji je bio povezan s lokalnom ekstremističkom skupinom umiješanom u bombaške napade.

Podsjetimo, ISIL, koji je preuzeo odgovornost za pokolj koji se dogodio u nedjelju, objavio je u utorak snimku navodnih napadača, a državne službe identificirale su među njima i Zahrana Hašima. 

U saopćenju ISIL-a koje je objavila novinska agencija Amak, povezana s tom skupinom, stoji da su napadači bili "borci Islamske države".


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.