SVIJET Odgovor na višemjesečne proteste

Makron obećao dodatno smanjenje taksi

Francuzi će morati više raditi

Fena
25.04.2019 20:10

Emanuel Makron

Foto: Arhiv

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) obećao je dodatno smanjenje taksi, ali je naglasio da će Francuzi morati više raditi.

On je na konferenciji za novinare u Jelisejskoj palači u Parizu predstavio svoj odgovor na višemjesečne proteste koji su bili izazov njegovom autoritetu.

Nakon dvije godine mandata, Makron je i dalje pod pritiskom da provede politiku kojom bi okončao proteste pokreta "žuti prsluci", nakon mjera provedenih u decembru koje su koštale deset milijardi eura i koje nisu imale efekt.

Makron je rekao da želi u velikoj mjeri smanjiti takse, "zatvaranjem praznina" i smanjenjem trošenja vlasti, ali da će zbog toga državljani Francuske morati više raditi.

Govoreći o provedenim reformama tokom njegovog mandata, francuski lider istakao je da ne vjeruje da bi trebalo obustaviti sve što je urađeno u posljednje dvije godine, niti da je Francuska "pogrešno skrenula".

Makronove ambiciozne planove o provođenju reformi pokvarili su protesti pokreta "žuti prsluci", a u reformi penzionog i osiguranja za nezaposlene, planiranoj za ovu godinu, nije postignut veliki napredak.

Komentari

NA VRH