SVIJET

Makron obećao dodatno smanjenje taksi

Francuzi će morati više raditi

Emanuel Makron. Arhiv

Fena

25.4.2019

Predsjednik Francuske Emanuel Makron (Emmanuel Macron) obećao je dodatno smanjenje taksi, ali je naglasio da će Francuzi morati više raditi.

On je na konferenciji za novinare u Jelisejskoj palači u Parizu predstavio svoj odgovor na višemjesečne proteste koji su bili izazov njegovom autoritetu.

Nakon dvije godine mandata, Makron je i dalje pod pritiskom da provede politiku kojom bi okončao proteste pokreta "žuti prsluci", nakon mjera provedenih u decembru koje su koštale deset milijardi eura i koje nisu imale efekt.

Makron je rekao da želi u velikoj mjeri smanjiti takse, "zatvaranjem praznina" i smanjenjem trošenja vlasti, ali da će zbog toga državljani Francuske morati više raditi.

Govoreći o provedenim reformama tokom njegovog mandata, francuski lider istakao je da ne vjeruje da bi trebalo obustaviti sve što je urađeno u posljednje dvije godine, niti da je Francuska "pogrešno skrenula".

Makronove ambiciozne planove o provođenju reformi pokvarili su protesti pokreta "žuti prsluci", a u reformi penzionog i osiguranja za nezaposlene, planiranoj za ovu godinu, nije postignut veliki napredak.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.