PEKING

Putin: "Pojas i put" uklapa se u ciljeve Euroazijske ekonomske zajednice

Putin se sastao s kineskim predsjednikom Si Đinpingom

Fena

26.4.2019

Kineska infrastrukturna inicijativa "Pojas i put" savršeno je podudarna s ciljevima Euroazijske ekonomske unije, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Putinovi komentari na forumu "Pojas i put" u Pekingu mogli bi pomoći u ublažavanju briga oko potencijalnih napetosti između Kine i Rusije, uzimajući u obzir rapidno širenje kineskog ekonomskog utjecaja u centralnoj Aziji, tradicionalnoj ruskoj sferi utjecaja.

Putin je poručio pred oko 35 čelnika koji prisustvuju konferenciji da se kineski potezi "savršeno uklapaju u naše planove".

Euroazijska ekonomska unija okuplja Rusiju s Armenijom, Bjelarusijom, Kazahstanom i Kirgistanom u zajedničkom tržištu koje ima za cilj ukloniti barijere slobodnom kretanju roba, usluga, kapitala i radne snage.

Pet država članica "jednoglasno podržavaju ideju povezivanja Euroazijske ekonomske zajednice s inicijativom "Pojas i put", kazao je Putin.

Osim prisustvovanja konferenciji, Putin se sastao s kineskim predsjednikom Si Đinpingom (Xi Jingping). On je posjetio Peking nakon što je dovršio samit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom u ruskoj dalekoistočnoj luci Vladivostoku, prenosi Associated Press.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.