FRANCUSKA

Hoće li Makronove mjere ugasiti proteste

Najavio je porezne olakšice za radnike iz srednje klase, mjere za povećanje penzija, za pomoć samohranim roditeljima i olakšavanje propisa o referendumima

Avaz.ba

26.4.2019

Lideri protesta "žutih prsluka" poručili su kako su razočarani odgovorom predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emamnuel Macron) na njihove zahtjeve za uvođenje ekonomskih olakšica radnicima, prenose agencije.

Aktivista "žutih prsluka" Tijeri Pol Valet (Thierry Paul Valette) je na Twitteru objavio kako je Makron tokom obraćanja na konferenciji za novinare, kada je iznio prijedloge za rješenje zahtjeva tog pokreta, "govorio kao vrhovni vođa" i kako se činilo da "ne razumije da bi trebalo da pokaže skromnost". 

Aktivisti "žutih prsluka" su, kako navode mediji, poslije Makronovog obraćanja najavili nove proteste za vikend.

Ingrid Levavase (Ingrid Levavasseur), nekada jedna od vodećih aktivistkinja "žutih prsluka", koja se povukla nakon podjela unutar tog pokreta, opisala je Makronov odgovor kao "potpuno nezadovoljavajući". 

Ona je ipak pozdravila Makronov prijedlog mjera o decentralizaciji, ali je dodala kako njegov plan u cjelini nije dovoljno ambiciozan i kako ne predviđa rješenje finansijskih poteškoća penzionera.

Makron je na konferenciji za novinare rekao kako smatra da se Francuska ne nalazi na pogrešnom putu i najavio nove reforme kao odgovor na proteste "žutih prsluka". 

Najavio je porezne olakšice za radnike iz srednje klase. Francuski lider je otkrio i mjere za povećanje penzija, za pomoć samohranim roditeljima i olakšavanje propisa o referendumima, da bi ljudima bilo lakše da izraze nezadovoljstvo na drugi način osim uličnim protestima.

- Zapitao sam se da li treba zaustaviti sve što je urađeno u protekle dvije godine, da li smo na pogrešnom putu, ja vjerujem sasvim suprotno - rekao je on na konferenciji za novinare.

Predsjednik Francuske je naglasio kako se mora osigurati bolje funkcioniranje javnih usluga u manjim mjestima i kako se "mora garantirati pristup zdravstvenim službama i garantirati da nijedna škola ili bolnica neće biti zatvorena bez odobrenja gradonačelnika".

Makron je kazao kako želi da ljudi osjećaju kako su više uključeni u demokratski proces pojednostavljenjem pravila za referendume i decentralizacijom više funkcija vlade. 

On je govorio i o penzijama i rekao kako vlada planira da poveže najniže penzije sa rastom inflacije. 

Kada je govorio o reformi javne uprave u Francuskoj, Makron je kazao kako to radi jer to više nije meritokratski sistem.

- Nećemo štititi zaposlenja za cijeli život - istakao je on.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.